Med bil og bus til Sverige

Del artiklen her

Sverige er et rigtigt godt land at være bilturist i. Det store vejnet af motorveje, nationale hovedveje, regionale landeveje og lokale biveje er veludbygget og vedligeholdt – selv ude i de yderste hjørner af det store land. Svenskerne har en velfungerende og hensynsfuld trafikkultur, der gør det nemt og trygt at køre for udlændinge, selv inde i de store byer og i de mange rundkørsler. Det bliver fortsat mere og mere almindeligt at benytte ekspresbus-ruter overalt i Europa, og mellem Danmark og Sverige findes der flere ekspresbusruter.

Fra Danmark kommer I let til Sverige med bil

Den 16 km. lange Øresunds-forbindelse med tunnel og højbro forbinder som bekendt København (Kastrup) med Malmø. Her flyder biltrafikken frit på motorvejen 24 timer i døgnet. Øresundsbron er betalingsvej; d.v.s. at I opkræves en broafgift i betalingsanlægget i Lernacken, lige syd for Malmø. Er I i Sverige mere end én gange om året – og det er dér jo god grund til – kan det godt betale sig at anskaffe sig BroPas så man kan køre billigere lige direkte gennem betalingsanlægget. Betalingen trækkes så direkte på jeres bankkonto.
Læs mere om Øresundsbron og BroPass her

Der er flere bil-færgeruter mellem Danmark og Sverige. Scandlines sejler fra Helsingør til Helsingborg i samarbejde med H-H Ferries til Helsingborg stort set hele tiden; døgnet rundt er der 3-4 afgange i timen. Overfarten tager kun 20 minutter; men det er tid nok til en kop afslappende kaffe og en kage eller lidt indkøb i taxfree butikken undervejs. Ud over almindelige overfartsbilletter tilbyder Scandlines særlige 1-dags og weekendbilletter samt arrangementer, hvor billet og entré til attraktioner i Sydsverige sælges sammen – med rabat!
Læs mere om Scandlines her.

Længere nordpå sejler Stena Lines store færger på ruterne Frederikshavn - Gøteborg og Grenå – Varberg. På Gøteborg ruten kan I vælge mellem de store klassiske færger med butikker, restauranter og legerum ombord. Med en overfartstid på 3 timer og 15 minutter bliver turen ofte en oplevelse med god mad, taxfree shopping og reel afslapning inden turen går videre. På ruten sejler også Stena Line Express, en katamaran-hurtigfærge med en overfartstid på bare 2 timer. På Varberg ruten benytter Stena Lines også en stor klassisk færge, der har café, shop, legerum, biograf, kahytter, lounge og buffetrestaurant ombord. Ud over almindelige overfartsbilletter tilbyder Stena særlige 1-dags og weekendbilletter samt arrangementer og ferieophold, hvor billet og entré til attraktioner eller ferieophold sælges sammen!
Læs mere om Stena Line her.

Kommer I fra Bornholm, er det selvfølgelig Ystad-færgen, I benytter for at komme til Sverige. Skal I højt op i Sverige, er det også muligt at benytte DFDS Seaways eller Stena Line til Oslo og så køre øst på ind i Sverige.

Ud på de svenske veje

Man kan nemt køre gennem hele Sverige fra nord til syd eller øst til vest. Der er ingen vejafgifter (undtagen på Øresundsbron), og trafikkøer er sjældne – og i så fald kun ved de store byer. Vejnettet er i reglen i rigtig god stand, og trafikinformation er lettilgængeligt. Faktisk er skiltningen i Sverige rigtig god og turistvenlig. Vær opmærksom på, hvis I spørger om afstande, at mange svenskere fortsat anvender ”mil” som afstandsmål. På den anden side er det ret nemt, for 1 svensk mil er 10 km.
De mest basale trafikregler i Sverige:
• Man kører i højre side (Sverige forlod venstrekørsel i 1967, men I kan en sjælden gang fortsat møde en gammel Volvo eller Saab med rattet i den ”forkerte” side!).
• Det er lovpligtigt at benytte sikkerhedssele, også på bagsædet.
• Kørelys er obligatorisk hele døgnet.
• Man skal være mindst 18 år for at køre bil.
• Hastighedsbegrænsning er 110 km/t på motorveje, 90 km/t på hovedveje, 70 km/t på mindre veje og 50 km/t i bymæssig bebyggelse – og der foretages jævnligt hastighedskontroller.
• Grænsen for spirituskørsel overholdes strengt i Sverige, og kørsel efter indtagelse af alkohol skal i det hele taget undgås.

De fleste benzinstationer er selvbetjening, har åbent alle ugens 7 dage, og mange er åbent 24 timer i døgnet. I aften- og nattetimerne kan I blive bedt om at betale, FØR I får lov at tanke. Prisen på benzin ligger på niveau med Danmark. De fleste benzinstationer accepterer de kendte kreditkort. I tilfælde af behov for vejhjælp, kan man ringe til “Larmtjänst”, gratis i Sverige på tlf. 020-91 00 40.

Med bus til Sverige

Fra Københavns Hovedbanegård kører en række ekspresbusruter via enten Helsingør eller Københavns Lufthavn i Kastrup til Göteborg (og videre til Oslo) og til Stockholm. Undervejs stoppes i de største byer. De internationale busruter har gode forbindelser til det store netværk af nationale svenske ekspresbusser.

Det svenske busselskab Swebus kører til Göteborg og Stockholm. Gobybus, der tidligere hed Säffle-bussen, kører fra København op langs den svenske vestkyst til Gøteborg og videre til Oslo.

Helt lokalt nede i Sydsverige kører det dansk busselskab Gråhundbus flere gange i døgnet mellem København og Malmø (rute 999) og Ystad (rute 866).

Anbefalede aktiviteter