Langrendsverdenens højborg

Langrend i Midtsverige

Del artiklen her

Langrendsløb er en stor del af folkesjælen i Midtsverige. Her finder man masser af velpræparerede langrendsspor til både motionisten, naturelskeren og den professionelle langrendsløber - og så er regionen hjemsted for den legendariske 90 km lange langrendsudfordring Vasaløbet.

Man kan godt tillade sig at kalde Midtsverige for Sveriges langrendshøjborg. Det er nemlig her, det årlige langrendsløb, Vasaløbet, finder sted. Det traditionsrige løb er opkaldt efter og til minde om den svenske kong Gustav Vasa og dennes flugt fra den danske konge i 1521. Den 90 km lange strækning, som hvert år i Vasaløbsweekenden gennemføres af titusinder af deltagere, går fra Sälen til byen Mora i den region, der hedder Dalarna. Vasaløbssporet er åbent for skiløbere hele vinteren og vedligeholdes ugentligt. Takket være Vasaløbet er Mora og omegn også blevet et af Sveriges bedste langrendsområder, hvor der findes kilometervis af oplyste spor.

Men Dalarna kan mere end bare Vasaløb og området er generelt et sandt skimekka. For fjerde gang blev der i 2015 afholdt ski-VM i byen Falun, hvor en af Europas mest komplette skiarenaer ligger. Her er bogstaveligt talt langrendsspor i verdensklasse for eliteudøvere, men der er også fantastiske spor for den almindelige motionist. Ved det seneste VM i Falun var der udover skisporten også stort fokus på regionens rige historie, natur og madkultur. Dalarna er nemlig for mange indbegrebet af alt det, der er rigtig svensk; dybe skove, blikstille søer, lækre vildtretter og rødmalede træhytter. Det er også her, du kan besøge Falun Koppargruva, kobberminen, hvorfra den karakteristiske røde farve, som man ser på huse overalt i Sverige, stammer fra.

Både ”Falu röd” og den særlige svenske natur findes altså i overflod, og det samme gør langrendsmulighederne. Hvad med for eksempel at prøve langrendsløjperne i Idre Fjäll? Her finder du nemlig et 15 km langt naturspor, så du kan komme en tur rundt i hele fjeldet og opleve bjergskove, marskland og de små sæterhytter på bjergsiderne. Dertil kommer de 82 km præparerede trænings- og motionsspor, hvoraf de 30 er belyst og dobbeltsporet. Her er både korte og lange ture og en sværhedsgrad der passer dig uanset om du er nybegynder eller rutineret langrendsløber. Selv for de professionelle er der udfordringer, og det svenske langrendslandshold lægger da også vejen forbi Idre Fjäll for at træne.

Langrend i Idre Fjäll

Hvis du er nybegynder eller bare trænger til at få slebet formen af, kan du også få undervisning i Idre Fjälls langrendsskiskole.

Læs vores guide til Idre Fjäll her

I Sälen-området, hvor Vasaløbets startby ligger, findes der flere både kendte og gode skiområder, blandt andre Kläppen og Stöten. I Kläppen finder du seks forskellige langrendsspor. Der er natursnesspor på tre, seks og otte km, der tager dig rundt i både skov og markområder. De to længere præparerede langrendsspor på henholdsvis 6 og 6,3 km tager dig ligeledes rundt på fjeldet, og her kommer du også forbi de hyggelige grillpladser, hvis du vil på en længere langredsudflugt. Sidst, men ikke mindst tilbyder Kläppen et langrendsspor langs elven på 14 km. Sporet er oplyst det meste af aftenen og er et populært spor til Vasaløbs-træning. Faktisk er både Idre Fjäll og Kläppen officielle Vasaløbs-centre med den dertilhørende ekspertviden om det hårde langrendsløb samt træningsfaciliteter.

Læs vores guide til Kläppen

I Stöten er der også masser af langrendsmuligheder, så du kan komme ud og nyde vinterdagene i sneens overvældende ro. Du kan for eksempel vælge at tage en tur i et af de fem dalspor på henholdsvis tre, fire, fem, syv og otte og en halv km, hvoraf sporet på de tre km er oplyst helt frem til klokken 23. Du kan også lade turen gå opad og køre i et af de to fjeldspor. Fælles for de to spor er den utrolige udsigt over hele fjeldområdet, der faktisk også rækker helt ind i det norske, men kilometermæssigt er der ret stor forskel. Det ene spor er på tre km, mens det andet spor er på hele 16 km.

Læs vores store guide til Stöten

Langrendsmulighederne i Orsa Grönklitt er også kendt for at være blandt Sveriges allerbedste. Området udmærker sig med sine afvekslende spor for alle aldre og stilarter, masser af tilpas kuperede ruter, men også nogle som er meget fysisk udfordrende. Området har mere end 80 km langrendsspor, hvoraf 9 km er oplyst. Det snesikre miljø 500 m over havet gør stedet til et paradis for såvel skiturister som lokalbefolkning.

Læs mere om Orsa Grönklitt

I det snesikre Sörskog findes der langrendsspor med ægte vildmarksstemning. Er der tyndt med sne på andre destinationer, er der garanteret masser af sne i dette højtliggende område nord for Bjursås uden for Falun. Takket være sin placering 400 meter over havet kommer sneen tidligt og bliver liggende længe. Og på trods af stedets gode tilgængelighed fører sporene dig igennem vidunderlig og afvekslende vildmarksnatur.

Læs mere om Sörskog

Langdistance på skøjter

Også på skøjter har Dalarna utroligt meget at byde på. Skating Dalarna er et netværk mellem destinationerne i det sydlige Dalarna, som præparerer lange baner for langdistanceskøjteløb på naturlig is. Når der har været tilstrækkelig frost, tilbyder alle destinationerne mindst ét ryddet spor på naturis og en startdestination med parkering, information og israpporter. Destinationerne omfatter den legendariske Runn Falun/Borlänge, hvor du skøjter i skærgården med mulighed for pause på øerne, samt Dala-Floda sporet, hvor skøjteoplevelsen kan kombineres med en saunatur og et forfriskende gys i det kolde vand.

Du finder op til 50 km skøjtebane, som indbyder til naturskønne langture og herlige motionsoplevelser. Det store netværk af baner gør det let at sammensætte en tur af passende længde for alle, lige fra børnefamilierne, der typisk tager en tur på 3-5 km, til de rutinerede skøjteentusiaster, der let tilbagelægger tocifrede kilometerantal. Få mere information hos de lokale turistbureauer, eller læs mere her.

LÆS MERE:

- Langrend i Sverige
- Vasaloppet
- Dejlige Dalarna
- Langrend i Nordsverige
- Langrend i Sydsverige

Anbefalede aktiviteter