Masser af kultur samlet på et sted

Kulturparken Småland

Del artiklen her

I det centrale Växjö ligger den smukke museumspark med tre af Kulturparken Smålands hjørnesten; Smålands museum, Sveriges glasmuseum og udvandrernes hus med udstillingen Drømmen om Amerika. Kulturparken Småland blev udnævnt til Årets museum i 2012, og i år fejrer museet 125-års jubilæum.

Kulturparken Småland består af flere forskellige museer og kulturpladser. Selve kernen findes inde i Växjö by, men til Kulturparken hører også den gamle borg Kronobergs slotsruin, der ligger lidt udenfor byen samt et pragtfuldt gammelt dampskib, som sejler turister på Helgasjön om sommeren. Begge seværdigheder er værd at besøge.

Sveriges Glasmuseum

Årets udstilling "Länge leve Kosta" tager dig gennem de sidste 275 års glashåndværk fra Kosta. Se hvordan glasset kommer skitse til færdigt produkt, om det er snapseglas eller unikke kunst skulpturer. Læs mere om udstillingen her

Ikke langt fra Kulturparken Småland ligger Glasriket, hvor traditionen med glaspustning går helt tilbage til 1700-tallet. I den del af Kulturparken, der kaldes Sveriges Glasmuseum, kan du følge glassets historie og se genstande fra forskellige årtier. Her vises et udvalg af Sveriges største samling kunst- og brugsglas. Det er en magisk verden, hvor du følger glassets vej fra 1500-tallet til nutidens spændende kunstglas. Hver tid har sit specielle glas; bøndernes presglas fra 1800-tallet og de verdensberømte kunstglas fra 1900-tallet. Måske bliver du allermest imponeret af de moderne designere som Ulrika og Bertil Vallien, Kjell Engman med flere. Dette er en perfekt start på din rejse i Glasriket.

Smålands Museum

I år fylder museet 150 år og det fejres med en udstilling inspireret af museet gennem tiden og deres bredde vifte af forskellige samlinger. Læs mere om årets udstillinger her.

Smålands museum deler hus med Sveriges glasmuseum. I år har museet tilbudt kultur til mennesker i hele 150 år, og det kan man godt se på den smukke gamle bygning. Museet forsætter med at formidle kultur via permanente og skiftende udstillinger.

Udvandrernes hus

Udvandrernes hus er en anden del af Kulturparken Småland, også med beliggenhed inde i Växjö. Her henledes opmærksomheden på den store udvandring i 1850 til 1930, da 1,3 millioner svenskere forlod Sverige i troen på en bedre fremtid på den anden side af Atlanten. Der findes næppe en smålænding, som ikke på en eller anden måde er i slægt med nogen i USA. Du kan følge udvandrernes vej på udstillingen Drömmen om Amerika. Måske husker du filmene, der var baseret på Vilhelm Mobergs romaner om udvandrerne. Forfatteren hyldes med et eget rum, hvor du kan beskue hans arbejdsplads.

"Gå ikke glip af Izakaya Moshi, hvor du får lækre asiatiske retter, smukt anrettede og altid velsmagende."

Læs mere om Kulturparken her.

Anbefalede aktiviteter