Kulturoplevelser i Stockholm

Del artiklen her

Kulturelle Stockholm. Trendy Stockholm. Smarte Stockholm. Designer Stockholm. Vælg selv, hvad I vil kalde byen. Stockholm har det hele. Og der er masser af kulturelle højdepunkter at opleve og fortælle om, når I kommer hjem.

Museer, film og en forlist skønhed

Blandt blomsterne i Stockholms buket af museer finder I; Moderna Museet, der har en af verdens fineste samlinger af moderne kunst fra det 20. og 21. århundrede, en fabelagtig restaurant og faktisk også rigtigt gode børneaktiviteter. I bør også opleve det vidunderlige frilandsmuseum Skansen. Her kan I bl.a. være med, når stockholmerne fejrer jul og midsommer i traditionel svensk stil. Skansen har åbent alle dage året rundt. Kommer I hele familien, er Skansens zoologiske have og den fine samling af 1800-tals huse og miljøer, samlet fra forskellige egne af Sverige, absolut noget, I bør opleve. Fra Skansen er der kun en kort og hyggelig spadseretur ind til Vasa Museet. Det er bygget til at huse 1600-tals krigsskibet Vasa – og vi taler ikke bare om udvalgte dele af skibet; nej, der er hele skibet, der er udstillet. Velkonserveret og smukt restaureret efter at være blevet hævet fra sin våde grav ude i Mälaren.

Er I interesseret i svenske film? I kan opleve, hvor det hele begyndte på et besøg i Filmstaden med de gamle filmstudier i Råsunda, lige udenfor Stockholm, hvor Ingmar Bergman, Greta Garbo og Ingrid Bergman arbejdede. Eller hvis I er vilde med Stieg Larssons Millennium trilogi, så ta’ med på den guidede Millennium Tour i Lisbeth Salanders fodspor gennem Stockholm.

Slotte, teatre og operaen

Slotte fås ikke meget større end det kongelige barokslot Kungliga Slottet i Stockholm; det er et 600 værelser stort kongeligt residens-slot, arbejdsplads for den kongelige familie og alt det, der hører til hoffet, og et kulturelt og historisk skatkammer. I kan både opleve de kongelige repræsentationslokaler, skatkammeret med de svenske rigs regalier og museet ”Tre Kronor”, der viser slottets middelalderhistorie. Gamla Stan, området omkring slottet, er en af de bedst bevarede middelalderlige bydele i hele verden. Byen blev oprindeligt grundlagt her i 1252, og I bør benytte lejligheden til at opleve Storkyrkan, de snævre, snoede, brostensbelagte gader, de flotte pladser med gamle træer, Sveriges snævreste gyde på Mårten Trotzigs grund, og selvfølgelig også den udsøgte blanding af caféer, barer og souvenir butikker.

Er I til teatre, bør I ikke gå glip af Drottningholm Hofteater, en af Europas flotteste 1700-tal teatre, der ligger sammen med Drottningholms Slott lige uden for byen. Tilbage i centrum bør I besøge Dramaten, i den storslåede gulddekorerede, art noveau bygning på Nybrokajen. Ta’ med på den guidede rundvisning bag scenen. I kan også besøge den fascinerende danse-, drama- og kunstsamling på Dansemuseetpå Gustav Adolfs Torg 22-24. På den modsatte side af torvet ligger den kongelige opera Operan, der har til huse i en imponerende ny klassicistisk bygning fra 1897. Bygningen rummer også Den Svenske Kongelige Ballet, der kan opleves på en guidet rundvisning.

Mere kultur – på foto og på auktion

Hvis I er fascineret af fotokunst, så besøg Fotografiska Museet og oplev de verdensberømte fotografers arbejde på rundvisningen i museet og galleriet. Er antikviteter jeres stærke side? Så læg vejen forbi Bukowskis auktionshus på Nybrokajen eller Metropol på Sveavägen 116.

Caféliv i Stockholm

Når stockholmerne ikke er hjemme eller på arbejde, så er de i gang med at ”fika” på en café, mens de mødes med venner eller familie, holder forretningsmøde, surfer på den bærbare PC, lufter den nyeste smartphone eller bare drikker kaffe – det er ikke uden grund, at svenskerne er det folkefærd i den moderne trådløse verden, der er mest ”på” (det må være al den kaffe!). I finder nemt en café i Stockholm, hvor I kan være med.

Anbefalede aktiviteter