Oplev den skånske julestemning

Jul i Malmø

Del artiklen her

Når juletiden nærmer sig, er Malmø fyldt med julemarkeder, skøjteløb og hygge. Få en pause fra juleræset hjemme, og oplev den stemningsfyldte by med smukke juledekorationer overalt. Byens forretninger har sågar en konkurrence om hvem der har det smukkest juleudsmykkede vindue.

Julemarkeder

Hvis I vil opleve et ægte traditionelt svensk julemarked, så finder I det bl.a. på Katrinetorp og på den hyggelige gågade Södra Tullgatan. Der vil med garanti være masser af kunsthåndværk, hjemmelavede julespecialiteter og ristede mandler.

Kom og oplev vintermagi på Gustav Adolfs torv. Malmø byder velkommen til et julearrangement med en omfavnende vinterstemning i hjertet af byen. Træd ind i vores funklende snekugler. Oplev spændende kalejdoskopiske udsmykninger. Prøv vores decembersmage i madmarkedet. Fang stemningen og øjeblikket i vores oplyste vinterhave. Velkommen til vintermagien. Hver dag 26. november – 23. december, 11.00 – 18.00. Gratis entré for alle.

Mitt Möllan vil der være julemarked d. 10.-11. december med lækre varer fra Malmøs små og lokale producenter. Her finder du også masser af kunst, design og antikke fund.

Gastronomer og gourmeter bør planlægge at besøge ”Bondens Egen Marknad” på Drottningtorget d. 10. december; her kan I gå jule-amok i økologiske julepølser, sennep fra Skåne, lokalt producerede produkter og håndstrikkede vanter.

Julemarkedet i den skønne indergård Sankt Gertrud afholdes d. 10.-11. december i år og fokuserer på håndværks- og designvarer. Her kan du finde unikke julegaver og fint, håndlavet julepynt.

Julemarked i Malmø, Fredrik Johansson

Julegaveshopping

En tur til Malmø op til jul er også en perfekt mulighed for at gøre julegaveindkøb i den stemningsfyldte by. Udover de mange gode fund man kan gøre på julemarkederne, vrimler det med spændende butikker på hyggelige gader og torve, f.eks. det charmerende Davidshallstorg, hvor du finder alt fra gamle antikviteter til den nyeste mode. Malmø har også nogle fantastiske shoppingcentre med masser af inspirerende butikker, hvor man kan være sikker på ikke at komme tomhændet hjem fra.

Skøjteløb

Juletid betyder skøjteløb i Malmø. Tag jeres egne skøjter med eller lej dem ved de opstillede skøjtebaner. Prøv f.eks. skøjtebanen i Folkets Park, eller den stemningsfyldte skøjtebane ved Raoul Wallenberg Park, som forvandles til et funklende snelandskab med kunst- og lysinstallationer.

Raoul Wallenbergs Park, Foto: Werner Nystrand

Julekoncerter og begivenheder

Op til jul er der julekoncerter (en stor tradition i Sverige), optrædener og i det hele taget lidt mere sjov i gaden end normalt. Hvis I kommer til Malmø på den første søndag i advent, vil I garanteret få en masse spektakulære juledekorationer at se. Det er nemlig på denne dag at den traditionsrige Skyltsöndag afholdes, hvor de forretningsdrivende konkurrerer om, hvem der har lavet den flotteste eller mest originale vindues-juleudstilling.

Det er også værd at nævne Luciadag d. 13. december, som er noget helt særligt i Sverige. Der er aktiviteter, koncerter og optog flere steder i byen i dagene omkring Luciadag, bl.a. på Stortorget, Gustav Adolfs Torg og selvfølgelig den traditionsrige fejring i Folkets Park.

Find flere julearrangementer i Malmø bys eventkalender her.

Sådan undgår I at fryse

Rundt omkring i byen findes der opstillede boder, hvor man kan holde kulden borte med et glas rygende varm glögg med pepporkakor til. Men husk også at gå inden døre med jævne mellemrum for at holde en pause med en kop varm kaffe, chokolade eller glögg. Der er mange fine caféer i Malmø, der alle passer perfekt til en "fika"; kaffepausen, der er svenskernes uofficielle yndlingsdisciplin. Prøv gerne en hjemmelavet "lussekatt", den traditionelle julebolle med safran. Så er det jul i Sverige.

Julbord – julens overflødighedshorn

Julbord, det svenske svar på de vestlige naboers julefrokost, har altid svenske favoritter på programmet – eller rettere på bordet. F.eks. marinerede sild på 100 forskellige måder, vildtpaté, røget rensdyrkølle, gravad laks og den traditionelle svenske juleskinke. Dertil kommer et væld af andre traditionsrige retter, både i moderne versioner og som ”vor mor lavede dem”. Det meste bliver skyllet ned med pæne mængder af øl og snaps. Stort set alle restauranter i Malmø – fra høj til lav – serverer julbord i tiden op til jul. Men der er altid run på, så husk at bestille bord i god tid.

Julestemning i Malmø, Foto: Martin Lindeborg

Anbefalede aktiviteter