Markeder, lys og julesang

Jul i Gøteborg

Del artiklen her

Gøteborg elsker bare jul. Her findes alt, hvad julen indebærer: Julekort, levende lys, skøjteløb hånd i hånd, ristede kastanjer, boder fyldt med traditionelt kunsthåndværk og svenske specialiteter. Og byens varemærke: De mange millioner julelys.

Julelys – i lange baner

Ta’ turen langs ‘Ljusstråket”, byens fantastiske juledekoration med 3 km. oplyste gader fra havnen til forlystelsesparken Liseberg. Eller nyd lysene fra vandet ved at tage Paddan bådene fra den indre by til Liseberg.

Juletid i Göteborg, Foto: Göran Assner

Julesang, skøjteløb og nødder for alle pengene

Bältespännarparken er en lille park, der kammer helt over i julestemning. Det er et rigtigt godt sted at julehygge med en tur på den lille charmerende skøjtebane, en pose ristede kastanjer eller mandler og et besøg i den hyggelige julecafé. Akkompagneret af utallige julekor.

Julemarkeder

I tiden op til jul bliver byen et stort julemarked med markeder flere steder; f.eks. på Nordstan indkøbscenter, i Haga kvarteret, i Kronhuset og på Gustav Adolfs Torg samt udenfor byen i de smukke bygninger og parken på Gunnebo Slott. I Liseberg kan I opleve byens førende jule-event med hen ved 5. mio. elektriske julelys og Sveriges største julemarked.

Sådan undgår I at fryse…….

Til at holde varmen kan det anbefales at snuppe en indendørs kaffepause alias en ‘fika’ (svenskernes uofficielle favorit disciplin) i det charmerende Haga kvarter med de brostensbelagte gader. Prøv f.eks. at bevæbne jer med hjemmelavede lussekatter, den traditionelle jule safranbolle eller en legendarisk berømt kanelbulla, i Café Husaren.

Julbord – velkommen til den overdådige svenske juletradition

På Julbordet, den svenske julefrokost tradition, finder I en lang række svenske favoritter som marinerede sild – på 100 måder. patéer, røget rensdyrkød og gravad laks. Og som traditionerne foreskriver det: Sild – og alt det andet – skal svømme i øl og snaps.

Juletid i Gôteborg, Foto: Göran Assner

Gøteborg er en by for ægte gourmeter

Er I på udkig efter en gedigen vinter gourmetmiddag, så er det værd at bemærke, at Gøteborg er en by for madelskere og faktisk har 5 Michelin- restauranter, inklusiv Thörnströms Kök, der flere gange er blevet kåret til årets restaurant i Sverige. I kan forvente stor vægt på alt godt fra havet; Gøteborg er ikke for ingenting berømt for skaldyr.

Mødesteder i juletravlheden

I den kolde december mødes mange voksne ved de udendørs gløgg-hytter for at få varmen og nyde at dyppe de klassiske peberkager i den rygende varme gløgg. Er I ikke til det, er der altid varm cacao – og er I ude på Liseberg, så kan I nemt få den indre varme i den berømte Icebar.

Anbefalede aktiviteter