Hold påske i Sverige

Del artiklen her

Oplev de svenske påsketraditioner! Påsken handler ikke bare om religion, men er i dag blevet en vigtig familiehøjtid i Sverige - og dét afspejles i de mange gode påsketilbud.

Påsken har været fejret i Sverige siden 1844 og er i dag, ligesom i Danmark, en vigtig højtid i kalenderåret – ikke kun det kirkelige, men i høj grad som en fasttømret del af den svenske kultur. Så måske var det en idé i år at holde påske i Sverige?

God lejlighed til at besøge Sverige!

Påsken er et rigtigt godt tidspunkt for et besøg til Sverige for, ikke mindst, at opleve mere af den svenske kultur, repræsenteret ved de gode svenske påsketraditioner. Der er ingen tvivl om, at der sker en masse i de svenske storbyer, såvel som i de mindre lokalsamfund, under påskeugen – uanset hvor i Sverige du ønsker at rejse hen. De svenske påsketraditioner rummer masser af aktiviteter og tilbud for hele familien, samt for de, der eventuelt skulle have lyst til en smuttur ”hinsidan” med fokus på shopping, kulinariske oplevelser eller romantik og hotelophold.

Når du vælger at fejre påsken i Sverige, med en lille ferie, er det værd at huske på, at butikkerne som regel holder åbent Skærtorsdag, mens de fleste dog har lukket om fredagen – Langfredag – som er en national helligdag. Det betyder dog ikke at du behøver savne tilbud og aktiviteter på Langfredag.

Påske-gourmét og søde sager

Som en del af de svenske påsketraditioner vil de mindre børn i nabolaget ofte klæde sig ud som ”Påskkärring” (en slags heks), for derpå at gå rundt og ringe på hos naboer i kvarteret og ønske ”God Påske”. Til gengæld vil folk, der er hjemme i påsken, som regel være forberedte og klar til at byde ungerne på slik og gode sager – ikke ulig vores fastelavn hjemme i Danmark.

Det er usikkert hvordan dene svenske påskeskik er opstået, men ifølge den svenske folketro er ”Påskkärringen” en heks, der (natten til) Skærtorsdag vil flyve på sin kost til Blåkulla, for så at vende tilbage Påskedag. Traditionen med at børn klæder sig ud menes at have spredt sig fra Vestsverige, og på tværs af landet, fra begyndelsen af 1800-tallet.

Traditionelle delikatesser

Mens de traditionelle svenske påske-delikatesser tidligere har været koncentreret omkring blandt andet kød og æg – eftersom de jo ikke indgik i måltider under fasten – er retter med for eksempel lammekød, sild, Janssons Fristelse og laks blevet populære. Rundt omkring ved de altid veldækkede svenske påskeborde, i privaten såvel som på restauranter og hoteller, vil du kunne nyde et væld af lækre påskeretter. Naturligvis indgår også retter fra det klassiske svenske ”smörgåsbord”, samt ost og brændevin. Det kan kun blive en succéss!

Svenskerne elsker deres slik! – ”godis”, som det hedder.. Selvom meget af slikket under påsken er tiltænkt de udklædte børn, er der naturligvis masser at købe i butikker og kiosker, hvis du skulle få lyst til at smage på de lækre sager eller måske tage noget med hjem som souvenir eller gaver. Det blev faktisk opgjort statistisk i 2010, at svenskerne dét år spiste 6.000 tons slik i påsken – WOW! (nyd det! Men husk lige tandbørsten.. ;o)

Anbefalede aktiviteter