Sverige fra nord til syd!

Guide til hele Sverige

Del artiklen her

Fra Vallåsen i syd til Riksgränsen i nord rummer Sverige ikke mindre end 235 små og store skidestinationer.

Af Kent Kjersgaard-Hansen

Her er muligheder for hele familien ­– og det uanset om man er helt ny på ski eller søger store udfordringer i form af stejle pister, vilde hop eller drabelig offpiste. Redaktøren for VisitSwedens E-magasin giver her sin personlige guide til de utroligt mange muligheder i Vintersverige.

HVOR SKAL VI HEN, DU?

I de seneste år er jeg ofte blevet spurgt til råds, når venner, familie, kolleger eller andre har skullet planlægge deres skiferie. Spørgsmålene er mange; nordpå eller sydpå? Norge eller Sverige? Stort eller lille skisportssted?

Svære spørgsmål. Men én ting er helt sikker: Sverige bliver altid nævnt – og det er ligegyldigt, om det er nogle kolleger, der skal af sted med børn for første gang, eller det er hamrende dygtige skiløbere på jagt efter udfordringer.

Skisverige rummer nemlig en enorm mangfoldighed, og de mange skisportssteder er malet med farver fra hele vinterpaletten.

DE HELT NÆRE SKISPORTSSTEDER

Blot få timers kørsel fra København – eller Göteborg for jyderne – ligger de sydligste svenske vinterdestinationer som Isaberg, Ulricehamn, Mullsjö, Falköping og Vallåsen.

På trods af at vi ikke er mange kilometer fra det pandekageflade Danmark her i de sydsvenske skove, er naturen allerede gavmild med bakker, der egner sig lige så godt til de allerførste forsøg med ski under fødderne som til mere erfarne skiløbere, der skal have pudset stilen af på en skiweekend inden årets ’rigtige’ vinterferie.

Isabergstoppen rager med sine 309 meter pænt op i de sydsvenske skove, og de otte lifter og 10 pister byder på skiløb med en faldhøjde på 150 meter, og den længste pist er 1 kilometer lang. Her vil mange skeptiske læsere sige, at det er alt for lidt, men det er rent faktisk inden for det internationale skiforbunds, FIS, krav til en pist til afholdelse af World Cup-løb i slalom.

Og det er med garanti nok til at lade familiens nybegyndere – store som små – forsøge sig med skiløbets mange glæder og strabadser den første gang. Det gælder også de øvrige sydsvenske vinterdestinationer, der alle er eksperter til danske nybegyndere.

Både Isaberg, Ulricehamn, Mulsjö, Falköping og Vallåsen har lært i tusindvis af danskere at stå på ski, og alle områderne er perfekte til de allermindste.

STØRRE UDFORDRINGER

Lidt længere mod nord i Värmland og Dalarna bliver de svenske skove tættere, og fjeldene højere og mere udfordrende.

Mellem Värmlands mere end 10.000 søer ligger skisportsstederne Sunne, Hovfjället og ikke mindst de svenske børnefamiliers favorit Branäs, der med sidste års titel blev kåret til Sveriges bedste vinterdestination for børn for sjette år i streg af Barnsemester.se

Som teenager besøgte jeg selv Branäs en del gange sammen med den lokale skiklub i Hammel. Forlængede weekender med masser af effektivt skiløb, undervisning, konkurrencer og hygge – langt væk fra forældre.

Som ung knægt var det mest tillokkende den hurtige og effektive gondollift til toppen og den knap tre kilometer lange tur ned ad Långsvängen og Storbacken, der blev kørt i et fuldkommen vanvittigt tempo – når man er af sted med en skiklub, er der kun én ting, der tæller: Først i bund.

Lidt syd for Branäs ligger Säfsen, Hovfjället og Sunne, der måske er mest kendt for at være fødeby til den berømte forfatter Selma Lagerlöf, der også har lagt navn til Sveriges ældste spa, Selma Spa, der ligger i byen. Men byen har også et skønt lille alpint anlæg med ni pister, så her er gode muligheder for at kombinere skiløb med forkælelse.

DEJLIGE DALARNA

Vores odysse gennem det vinterhvide Sverige fortsætter nordpå til Dalarna, der på mange måder er indbegrebet af Sverige: svenskrøde træhuse, glimtende søer, dybe skove og Dalarhesten.

Og så er her masser af skønne skisportssteder. Vi er tilbage ved udgangspunktet for min personlige passion for skiløb: Sälen, der består af områderne Hundfjället, Tandådalen, Högfjället, Lindvallen, Kläppen og Stöten. De fire førstnævnte områder har fælles liftkort, og danskere i tusindvis valfarter hver vinter hertil, og det med god grund. Her er tænkt på det hele, og ferien med børnene går som en leg.

Men Sälen-området er mere end Hundfjället, Tandådalen, Högfjället og Lindvallen. Lidt syd for de fire områder ligger Kläppen, der især satser meget på de vilde udfordringer i snowparken. Ni år i træk er parken kåret til Sveriges bedste, og parken har også høstet international hæder. Jeg er personligt blevet en kylling, når det gælder hop og rails, efterhånden som jeg er blevet ældre, men jeg er dybt fascineret af de utrolige tricks, de vilde teenagere i alt for stort skitøj kan udføre, og når jeg er med børn på ski, er jeg vild med at lege med dem i de forskellige parkers blå (den lette) linje – og børnene, de elsker det.
Går turen til Kläppen, må I ikke snyde jer selv for den fantastiske fondueaften på Toppstugan.

Et andet Sälen-alternativ er Stöten, der blandt andet byder på masser af sjov for de fartglade. Hvad med at prøve kræfter med en sort pist med 47 graders hældning eller en tur på snescootersafari? Eller hvad med at få pisterne næsten for sig selv i nogle timer? Et koncept, som flere svenske skisportssteder arbejder med. I Stöten kalder de det Tema Manchester, og for cirka 400 svenske kroner kan man sammen med en lille snes andre skiløbere og en skilærer nyde de helt nypræparerede pister, inden lifterne åbner. Genialt!

EN HEMMELIG SKIPERLE

Et for mange danskere forholdsvis ukendt skisportssted, som jeg ikke kan lade være med at nævne for de familier, jeg kender, der skal på ski, er Orsa Grönklitt. Stedet er med sine 12 lifte og 23 pister en passende størrelse til familiens mindste, og så er der masser af aktiviteter ud over skiløbet. Ikke mindst Orsa Björnpark, der er en af Europas største naturparker, anlagt på de stejle skråninger lige ved siden af pisterne. Her kan man se sibiriske tigre og persiske leoparder boltre sig i sneen, mens svingene indøves. En i sandhed helt unik oplevelse.

Og der er flere vinterperler i Dalarna. Idre Fjäll i det nordlige Dalarna, hvor rensdyret Aske er børnenes bedste ven og er med til at give dem en ferie på ski, de aldrig glemmer. Og så er der Gesunda, hvor tidligere toptrænere står for skiskolen, og man arrangerer blandt andet porttræning og avancerede carving-clinics. Der skal jeg op på et tidspunkt og udvikle mit skiløb.

Fortsætter vi rejsen mod nord, kommer vi til Härjedalen og Jämtland, hvor fjeldene bliver højere, og naturen mere rå, og udfordringerne på ski ligeså. Ikke forstået sådan, at der kun er oplevelser for vovehalse og eventyrere. Her er stadig husket på familiens mindste med masser af aktiviteter på børnevenlige bakker, troldeskove og funparks. Det er her alt sammen.

I Härjedalen finder man blandt andet de fantastiske skiområder Lofsdalen, Vemdalen og Funäsfjällen.

Lofsdalen har gennem de seneste år gennemgået en rivende udvikling. For nogle år siden investerede man i en moderne 6-stolelift, og sidste år blev der bygget et helt nyt aktivitetshus med restaurant, bowling, jagtsimulator og legeland. Så der er også er masser at lave, når dagen på ski er omme.

Med sine 492 meter i faldhøjde kan Lofsdalen prale med den tredjestørste højdeforskel i Sverige. Det betyder suveræne bakker i alle sværhedsgrader og ikke mindst lange pister. Jeg besøgte selv Lofsdalen første gang i 2006. En rekordvinter, hvor det bare sneede og sneede, og forholdene var fantastiske til at fyre den af i offpisten, som der også er uhyre gode muligheder for i Lofsdalen. Men det var ikke kun de store skiløbere, der gav den gas i den nyfaldne sne. Inde mellem træerne på den upræparerede pist Äventyret var der unger i hundredevis, der boltrede sig i det, man kan kalde naturens egen funpark. En genial ’pist’, hvis lige jeg aldrig tidligere har set.

Lidt længere mod nord ligger Vemdalen, der består af de tre skiområder Björnrike, Vemdalsskalet og Klövsjö/Storhogna. I alt 54 pister og 33 lifte. Her er med andre ord noget for enhver smag. Stejle sorte pister, lange røde, fantastiske funparker, lange grønne børnebakker og overalt en fantastisk udsigt til Härjedalens vidtstrakte vidder og fjelde.

Her er genuin fjeldstemning overalt, kombineret med ægthed og hygge. Som da jeg forrige vinter i selskab med gode venner afsluttede en herlig dag på ski i Storhogna Högfjällshotell och Spas udendørs jacuzzi med udsigten til de fjelde, der dagen igennem havde givet os fantastiske oplevelser på ski.

På grænsen til Norge ligger Funäsfjällen, der består af områderne Tänndalen, Funäsdalen, Ramundberget og langrendsmekkaet Bruksvallarna. Tilsammen byder de tre alpine områder på ikke mindre end 121 pister og 34 lifte. Her er i sandhed skiløb for alle, og området er et af de allermest snesikre i Sverige.

Funäsfjällen er især kendt for sin vilde natur, der giver masser af udfordringer for de dygtige skiløbere. Det er samtidig det sydligste sted i Sverige, der tilbyder heliskiing, for dem, der har mod på den slags udfordringer. Samtidig fremhæves Bruksvallarna af mange som verdens bedste langrendsområde. Her er ikke mindre end 300 kilometer løjper at vælge imellem, så der skulle være nok til en uges eventyr med langrendsski under fødderne – og chancen for at løbe ind i en professionel World Cup-løber er stor her i verdens største sammenhængende sporområde.

Nord for Härjedalen ligger Jämtland, der huser Sveriges største skiperle Åre. Åreskutan knejser i 1.420 meters højde over byen, der af mange betegnes som stedet i Sverige. Her er vaskeægte alpinstemning med masser af internationalt anerkendte restauranter, vildt natteliv og det, det selvfølgelig primært handler om: fantastisk skiløb – både på og uden for de mange pister. Og børnene er selvfølgelig heller ikke glemt i Åre. De har deres helt eget område i Åre Björnen.

Endnu længere mod nord ligger Lapland og Sveriges nordligste skisportssteder Riksgränsen og Björkliden. Det er stedet for dem, der ønsker sig et helt anderledes skieventyr. Hvad med skiløb i midnatssol i maj måned for eksempel?

Mulighederne er uendelige i Vintersverige. Det var her min kærlighed til skiløb fødtes, og det er her, jeg i dag omkring 30 år senere stadig kan finde masser af udfordringer. Lige fra en tur i pulken med min lille datter eller leg med venners børn på en børnebakke i Sydsverige til avancerede topture med skind under skiene og offpist i eksempelvis Snasahögarne lidt nord for Åre. Den glæde, Sverige har givet mig, håber jeg, at jeg kan være med til at give videre.

Kent Kjersgaard-Hansen er journalist og redaktør på VisitSwedens magasin Mere Sveriges vinter. Han har stået på ski over det meste af verden, men den skimæssige opdragelse fik han i Sverige. Kent Kjersgaard-Hansen har tidligere boet i den svenske skisportsby Åre.

Anbefalede aktiviteter