Forlystelsesparker i Sverige

Del artiklen her

Det er nemt at ha’ børnene med på ferie i Sverige. Og det er slet ikke svært at undgå de sædvanlige ”Mor, jeg keder mig” eller ”Far, vi skal ikke ud at fiske i dag, vel?” kommentar. Man skal bare kende lidt til nogle af de populære forlystelses- og oplevelsesparker i Sverige. De kan redde familiens ferie! Her er der fokus på, at børnene får det sjovt. Erfaringen viser, at det gør de voksne også!

Stockholm

Det er ikke en forlystelsespark i klassisk forstand, men for alle, der er vokset op med Astrids Lindgrens univers – og hvem er ikke det? – er Junibacken i Stockholm noget helt særligt. Her kan man møde alle hovedpersonerne i Astrid Lindgrens bøger. En af de helt store oplevelser er ”Sagotåget”, der tager store og små henover hustagene og scenerne fra nogle af Astrids mest populære bøger. Her er også et helt særligt børnebibliotek, og masser af sjov og aktiviteter for børnene – og ældre Astrid Lindgren fans. Junibacken har åbent hele året.

Stockholms berømte forlystelsespark Gröna Lund ligger ude på Djurgården; man kan tage sporvognen på 10 minutter inde fra centrum eller båden fra Gamla Stan på 5 minutter. Her er den klassiske duft af candyfloss og hotdogs, og lyden af de frydefulde hvin fra ”Twister”, den gamle trærutsjebane og ”Fritt Fall”, hvorfra I har en imponerende udsigt over Stockholm, før det går ned af – hurtigt. Navnene er ret præcise! Blandt de lokale stockholmere er det mest populære på Gröna Lund at vælge 5 sjove aktiviteter, som hele familien så dyster i. Det er meget moderne femkamp! Gröna Lund har åbent fra slutningen af april til slutningen af september.

Lige overfor Gröna Lund ligger Skansen, Stockholms populære friluftsmuseum. Det er en art levende Sverige fra begyndelsen af 1900-tallet, hvor ca. 160 bygninger fra hele Sverige danner et tidstypisk samfund. Der er gårde, landhuse, møller og levende butikker fra gamle dage. Skansen rummer også Galejan forlystelsesparken, hvor børn kan prøve ægte gammeldags karruseller. Skansen er svær at vælge fra, hvis I har et par dage i Stockholm. Der er åbent hver eneste dag året rundt.

Gøteborg og omegn

Liseberg, Gøteborgs legendariske forlystelsespark er Skandinaviens største. Og den har en af de mavepirrende attraktioner i verden; Atmosfear. Et 116 meter højt tårn med frit fald! Det tager 90 sekunder at nå toppen, men kun 3 sekunder at drøne lige ned mod jorden igen! Udover 35 andre mere eller mindre nervepirrende kørende attraktioner er Liseberg fyldt med friluftsscener, restauranter, fast food steder og caféer, og tilbyder i øvrigt overnatninger på både hotel, feriehytter, vandrehjem og campingplads. Attraktionerne og parken er åben fra april til slutningen af september – og ved det store julemarked i november og december.

Astrid Lindgrens Verden

Både børn, deres forældre og deres bedsteforældre elsker Astrid Lindgren bøger og hendes figurer. Netop derfor er Astrid Lindgren’s Verden (ALV) i Vimmerby i det østlige Småland, hvor Astrid voksede op, populær i alle 3 generationer. Her er der tæt pakket med store og flotte kulisser fra Astrids mest populære bøger, inkl. Emil fra Lønneberg (der i øvrigt ligger få kilometer fra Vimmerby), Pippi og mange andre. Mange af figurerne kan I møde live på scenen i parken eller ved små shows ude blandt publikum. Det er virkelig Astrid Lindgrens Verden, I træder ind i og bliver del af – og børnene elsker det! ALV tilbyder også overnatning i komfortable hytter og har sin egen campingplads, så I kan opleve videre dagen efter!

Andre steder i Sverige kan I opleve forlystelses- og oplevelsesparker som Skara Sommarland i det historiske Skaraland mellem søerne Vänern og Vättern, Tom Tits Experiment i Södertälje, syd for Stockholm og Jamtli i Östersund, højt oppe i Jämtland.