Forlystelseparker i Gøteborg

Del artiklen her

I Göteborg ligger Alfons Åbergs Kulturhus og venter på børn og barnlige sjæle, der er nysgerrige og ude på sjov i et hus fyldt med aktiviteter og finurlige oplevelser. Og når man er færdig med at forlyste sig med Alfons, kan man blive klogere i Universeum eller tjekke Kaninlandet ud i forlystelsesparken Liseberg.

Alfons Åberg, dinosaurusser og vilde kaniner

Det bedste er, når de voksne leger. Men far vil ikke altid lege. Det næstbedste er vægskabet, for der står fars værkstøjskasse.

Sådan filosoferer Alfons Åberg i én af Gunilla Bergströms mange bøger om det evige barn og antihelten Alfons.

Det tredjebedste må være Trädgårdsföreningen i hjertet af Göteborg, for i den tidligere frøhandel holder Alfons Åberg til. Og siden den svenske kronprinsesse åbnede kulturhuset i efteråret 2012, der var 40-året for den første Alfons Åbergbog, har gæsterne stået i kø til denne verden, der kun kan glæde alle os, der er vokset op med fortællingerne om Alfons.

Alfons er en ganske almindelig lille dreng, som bor sammen med sin piberygende lettere distræte far i en lejlighed i et højhus og oplever en hel masse almindelige hverdagshændelser, som børn over hele verden nikker genkendende til.

Derfor vil det også glæde dem at kigge forbi Alfons Åbergs Kulturhus her i Göteborg, hvor man kan se helikopteren samt ikke mindst møde Millan og Mållgan, som jo ellers kun Alfons kan se. Farmor er her selvfølgelig også. Og her i Alfons’ verden må man både klatre, kravle og danse sig gennem kulisserne, der er holdt i glade farver, som sagtens holder familiens yngste beskæftigede et par timer, mens deres forældre begejstret leger med eller slår sig ned i læsehjørnet og drikker kaffe og surfer på nettet i en verden knap så nærværende som Alfons Åbergs.

"I Göteborg,der er nysgerrige og ude på sjov i et hus fyldt med aktiviteter og finurlige oplevelser"

Natur og teknik lokker

Når så det sidste teaterstykke er spillet til ende, eller den sidste tegning er tegnet hos Alfons, kan man passende slentre de få hundrede meter hen til Nordens største sciencecenter, Universeum, der sidste år satte nye besøgsrekorder og ligeledes er en attraktion for børn og voksne. I efteråret trak en stor dinosaurusudstilling gæster til.

Og også denne sommer satser man på de store dyr fra en fjern fortid. Men Universeum er meget mere end det. Det er et gigantisk slaraffenland for de mindste, de nysgerrige teenagere og de teknologiinteresserede forældre. Kort sagt en unik sammenblanding af kultur, natur, historie og formidling på et højt plan.

For formidlingen står unge vidende og engagerede guider i alternative klasserum og højtuddannede professorer fra byens universitet, der i det såkaldte nanolab formidler viden på et sprog, som både børn, forældre og bedsteforældre kan forstå, i de smukke bygninger – efter bedste eksperimenterende nordisk byggestil.

Her har visionære mennesker samlet uanede mænger af viden og inviterer på rejser i verdensrummet, uløste kriminalgåder, en tur i en oceantank med 1,4 millioner liter vand fyldt med hajer og andre eksotiske havdyr samt ikke mindst masser af aktivitet for hjerne og krop.

Akvariehallen byder på en rokketank – men den er der ikke nogen af os, der skal nyde noget af at stikke hånden ned til.

Anderledes villige er vi til at lytte til den forsker fra Göteborgs universitet, der deler ud af sin viden, inden vi sætter kursen mod teknikafdelingen og krimlab, hvor vi ved hjælp af moderne teknologi forsøger at bidrage til at løse krimimysterier.

Efter indsigten i krimiteknikkernes verden søger vi nye udfordringer og tager os en svedig duel på dansemaskinen og den galopperende robothest, inden smertegrænsen testes med endnu et forsøg på egen krop i Science Discovery Center Universeum, som er en særdeles anbefalelsesværdig oplevelse for alle aldre.

Liseberg er en lise for alle

Det er Liseberg også. Göteborgs store forlystelsespark, der ligger kun få meter fra Universeum.

På de stjerneprydede fliser på vejen mod det forjættede tivoli springer forventningsfulde børn i alle aldre fra stjerne til stjerne med kendisser fra den store verden. Og at de gennem tiden har lagt vejen forbi Liseberg, er såmænd ikke så sært, for det er nu noget ganske særligt at gå rundt i nöjesparken, mens lysene tændes, og karrusellerne snurrer.

På den store scene optræder sommeren igennem kendte svenske og internationale musiknavne, men efter en anderledes jordnær teaterforestilling i børnehøjde på det nye Kvarnteatern i Kaninlandet – med masser af grin på tværs af alder og sproggrænser – sætter vi en mønt på numrene i tombolaen og drager derpå glade af sted med en kæmpe plade chokolade under armen.

Liseberg er et must for børnefamilien på visit i Göteborg, også selvom Lisebergstårnet med sin højde på 146 meter og en fabelagtig udsigt over byen for længst er en saga blot. Efter et par årtier som hovedattraktion har den veget pladsen for anderledes hårdhudede tivolisjæle med sans for frit fald. AtmosFear hedder Europas måske mest spektakulære frit faldattraktion.

Der findes flere campingmuligheder i nærheden af Liseberg, fx i Lisebergsbyn. Find yderligere inspiration i vores guide til overnatning på hotel i Gøteborg her.

Og når man efter nogle dage i Göteborg har hilst på både Alfons Åberg, dinosaurusserne i Universeum og de lyserøde kaninier i Liseberg, må man ikke snyde sig selv for at slutte tiden i den sydsvenske hovedstad af med en af skærgårdsbådene ude fra Saltholmen. Sporvognen kører lige til færgelejet. Derfra kan man sejle ud på de smukke og bilfrie øer.

At sidde på klipperne ude på eksempelvis Styrsö og spise frokost kan varmt anbefales – men det kan en lidt længere sejlads ud til Vrängös fine badepladser nu også.

Anbefalede aktiviteter