Mød en verdensstjerne, der er

Født med Ski på

Del artiklen her

Henrik Windstedt er født med ski på i de svenske fjelde og er blevet en af verdens absolut bedste og mest frygtløse freeridere. Men kærligheden til Sverige og især den svenske måde at lære at stå på ski på er intakt for verdensstjernen.

Af Kent Kjersgaard-Hansen

HENRIK WINDSTEDT

  1. Fra Åre i Sverige
  2. Født d. 8. september 1983
  3. Bor i dag i Monte Carlo
  4. Freeride World Champion
  5. Juniorverdensmester
  6. Flere gange nordisk mester

"Der er ingen, der er født skitalent. Man har måske et talent for fart, men resten handler om træning og masser af hårdt arbejde."

Sådan lyder det fra Henrik Windstedt, der tilhører den absolutte verdenselite i det, man kalder freeride – skiløbere, der kører det vildeste, stejleste og farligste offpiste og hopper ud fra ufatteligt høje klipper.

I dag er hele verden hans legeplads, når han enten deltager i Freeride World Cup'en eller filmer med nogle af verdens største filmselskaber, der hvert år producerer flere skifilm. Men det var i Sveriges fjelde, han lærte at stå på ski.

LEG OG SKILØB

- Jeg har glemt at spørge min mor, om jeg er født med ski på, men jeg kan huske at min far byggede en restaurant i Rödkullen-området i Åre, da jeg var seks år. Og fra da af begyndte jeg at stå rigtig meget på ski, fortæller Henrik Windstedt og fortsætter:

- Men det var ikke skiløb, det var leg. Danske børn spiller måske fodbold efter skole eller leger med biler. Vi legede med ski. Man kunne stå på ski på et ben hele dagen for eksempel eller lede efter små hop i skoven, husker han.

Med årene blev legen mere alvorlig, og det blev hurtigt tydeligt, at Henrik Windstedt var en ganske usædvanlig skiløber. Som blot 16-årig vandt han Red Bull Big Air på hjemmebanen i Åre, og pludselig stod verden åben for skitalentet. Og der var visse udfordringer ved at komme fra Sveriges fjelde til de helt store bjerge rundt omkring i verden.


- Vi har altid kæmpet med fordomme om, at når man kommer til Alperne, så er alting fem gange større og fem gange værre, og jeg kan også huske den første konkurrence, jeg var til i Chamonix i Frankrig, hvor vi skulle gå i to timer op ad facen (den side af bjerget, hvor konkurrencen foregår, red.). Jeg var sammen med Kai og Sverre (et svensk brødrepar med efternavnet Lilliequist, der i flere år også har deltaget i Freeride World Cup, red.), og vi nærmest krøb op ad bjergsiden, mens franskmændene og østrigerne gik helt normalt. Men det er jo blot et spørgsmål om rutine.

Og rutinen kom hurtigt, og det samme gjorde sejrene, hvoraf den største triumf blev hentet i 2008, hvor knægten fra Åre kunne lade sig hylde som freerideverdensmester.

DET HØJE SVENSKE SERVICENIVEAU

Når Henrik Windstedt taler om sin egen opvækst på ski, og det gør han meget, for som han siger, så ”er det jo grunden til, at jeg er, hvor jeg er i dag”, så taler han meget om leg. Selvfølgelig har han trænet hårdt og kørt seriøs porttræning i den lokale slalomklub og så videre, men legen har været i højsædet.

- Nu har jeg aldrig være på skiskole i Alperne, men når jeg har venner fra udlandet med hjemme i Sverige, så er en af de ting, som de altid bemærker, skiskolen og den måde, børnene lærer at stå på ski på. Den måde, man leger skiløbet ind på i Sverige, er de ret vilde med, og det var jo også sådan, jeg selv lærte det, siger Henrik Windstedt.

"Der er ingen, der er født skitalent. Man har måske et talent for fart, men resten handler om træning og masser af hårdt arbejde."

En anden ting, den tidligere verdensmester i freeride lægger mærke til, når han er hjemme i Sverige at stå på ski, er det høje svenske serviceniveau.

- I Alperne er man på en eller anden måde begavet med nogle fantastiske bjerge, og man ved mange steder, at turisterne kommer ligegyldigt hvad. I Sverige må vi kæmpe hårdere, og det gør man på alle destinationer, siger Henrik Windstedt og fortsætter:

- Det er mit indtryk, at svenskerne i langt højere grad sætter gæsten i centrum, og de svenske skisportssteder har igennem nytænkning og evnen til at spotte nye trends fået rigtig meget ud af de fjelde, vi er udstyret med fra naturens side. Det kunne man lære rigtig meget af i udlandet.

FARLIGT ERHVERV

Når man er født med ski på og står på ski de steder og på den måde, som Henrik Windstedt står på ski, så er det med en reel risiko for også at dø med ski på. Et emne, som den 29-årige freerider ikke er meget for at tale om. Han har de seneste år set flere af sine venner og kolleger omkomme.

- Det er klart, at det er en risiko, der følger med sporten, og det er uhyre svært at forklare for dem, som ikke har prøvet det. Men jeg synes jo, at der er masser af idrætsgrene, der er meget farligere, siger han.

Og selvom Henrik Windstedt for knap fire år siden blev far til sønnen Loui og for et år siden Eddie, så har han ingen planer om at lægge den farlige sport på hylden.

Det er den uddannelse jeg har, og det er det jeg elsker, så jeg har ikke tænkt mig at forsvinde fra skiscenen.

Anbefalede aktiviteter