Bymidter fra middelalderen, specialmuseer, skibssætninger, borgrester, hvidkalkede kirker med trappegavle samt slotte og borge fra dengang, Dannebrog vejede over Skåne.

Ystad og Österlen

Del artiklen her

Der har levet mennesker her langt tilbage i historien. Hvor langt ved vi ikke. Men de første bevarede spor er fra stenalderen. Og der er mange spor at gå efter. Derfor er historien lettilgængelig, og der er mange spændende steder at besøg. Bymidter fra middelalderen, specialmuseer, skibssætninger, borgrester, hvidkalkede kirker med trappegavle samt slotte og borge fra dengang, Dannebrog vejede over Skåne.

Den kulturhistoriske rejse starter i Ystad med den middelalderlige bykerne og klostret, som har masser af spændende historie og en klosterhave, hvor der vokser mange af de planter og urter, som franciskanermunkene benyttede sig af i middelalderen. Forsæt til Cineteket, Ystads filmmuseum, og kom ind i filmens verden. Videre til Ale Stenar – Sveriges Stonehenge. Siden går turen til Simrishamn og automuseet, hvor man kan se biler og modelflyvemaskiner. Foretag også et besøg på Frasses & Mariannes musikmuseum i samme bygning. Videre til Österlens museum med indsigtsgivende udstillinger og en dejlig have.

Landets største landbrugsmuseum

Forsæt desuden til de nordvestlige dele af området i og omkring Sjöbo. Se et af landets største landbrugsmuseer, Hallsbergs Hembygdesmuseum med Hallsbergs gård og Möllehuset. Videre til Piratenmuseet, Vollsjö, der skildrer en udstilling af forfatteren Fritiof Nilsson Piratens liv, personlige genstande, som har tilhørt forfatteren. På kulturens Östarp kan man opleve et landbrugsmiljø fra 1800-tallet, med bygninger, dyr og have i et gammelt kulturlandskab. Her finder man desuden den firlængede gård Gamlegård med tilhørende have.

Tag ud i landskabet og se den smukt beliggende ”Yxornas häll” ved Simris (straks syd for Simrishamn) – en af Nordens ældste helleristninger med afbildninger af okser, skibe, mennesker, dyr og solfigurer. Gå ikke glip af ”Dansernes häll” mellem Gladsax og Järrestad er sydøstlige Skånes ældste helleristning med ca. 1200 intakte bilder.

Besøg Nordens ældste bevarede middelalderborg Glimmingehus og oplev Sveriges største bronzegrav – Kiviksgraven.

Pakken indeholder

  • 2 overnatninger i Simrisham eller Ystad med omegn
  • Entré til Österlen Museum samt klostret i Ystad.
  • Guidede ture på Glimmingehus samt Kiviksgraven.
  • Pakken er bookningsbar dagligt maj til september.

Book pakken her

Flere tips på www.visitystadosterlen.se.

Anbefalede aktiviteter