Dalahesten

Del artiklen her

Dalahesten er ikke bare Dalarnas symbol, men hele Sveriges maskot.

Har du hørt om regionen Dalarna i Midt-Sverige og Dalahesten? Den farverige træhest maes med teknikken ´kurbits´ og har vundet millioner af hjerter siden den blev ´født´ i 1700-tallet!

En original kulturskat at tage med hjem fra ferien

Dalaheste blev oprindeligt lavet som tillægsprodukt til én af Dalarnas andre gamle traditioner, nemlg møbelsnedkeri. I begyndelsen var Dalahesten et tidsfordriv, som skovarbejderne arbejdede på ved bålet om aftenen efter en lang arbejdsdag. Efterhånden begyndte man at sælge hestene som legetøj ved lokale bondemarkeder. Allerede i første halvdel af 1800-tallet kunne Dalahesten købes i flere af byerne omkring Mora – blandt andet Bergkarlås, Risa, Vattnäs og Nusnäs.

Guidede ture og Dalahester til salg

I Nusnäs udenfor Mora kan du opleve udstillinger og guidede turer, mens du naturligvis også kan købe Dalaheste i alle regnbuens farver. Endelig er det muligt også at se hvordan en Dalahest laves, helt fra grunden. De elskede Dalaheste kan dog også købes andre steder i regionen – hold blot udkig efter de mange hunstnåndværksforretninger. Byen Avesta er dog det sted, hvor du kan se og opleve de allerstørste Dalaheste overhovedet.

Verdensberømt efter Expo-udstillingen i 1939

Dalahesten symboliserer svensk håndværkskunst når det er bedst, og var af samme grund bragt med på Expo-udstillingerne i New York og Shanghai i 1939 og 2010. I 1939 blev Dalahesten verdensberømt. Faktisk blev der året efter udstillingen produceret hele 20.000 Dalaheste, der alle blev skibet over Atlanten og solgt i New York.

Oplev kurbits-teknikken på nært hold

Dalahesten males med kurbits-teknik – en teknik, der stammer fra Dalarna og som karakteriseres af fantasifulde store blomster og bladværk. Stilen går også igen i andet kunsthåndværk fra regionen.

Læs mere om Dalarna her

Anbefalede aktiviteter