Cykelferie i Sverige

Del artiklen her

Sverige er et stort og meget cykelvenligt land med et veludviklet cykelsti-system i og rundt om byer og købstæder samt et velskiltet og gennemført net af cykelruter overalt i det svenske landskab.

Turcykling på kryds og tværs

Cykelturister med velpakkede cykeltasker vil elske de velorganiserede og velskiltede cykelruter overalt i Sverige; de regionale ruter har sorte skilte, de nationale har grønne og de lokale ruter har blå skilte. Så let er det! Cykling i de store svenske byer er ikke noget problem – overhovedet! Alle større byer har udbredte cykelsti-systemer, og de lokale turistbureauer hjælper gerne med kort og tips, hvor I kan finde de bedste attraktioner, og hvordan I kommer derhen – på cykel. Og det er ikke helt ved siden af, at Sverige er blandt verdens bedste cykellande, bl.a. på grund af det store net af STF vandrerhjem. Vil i hellere på camping? Der er masser af campingpladser hvor i både kan slå jeres eget telt op eller leje campinghytter. Og glem ikke Allemandsretten når I skal på cykelferie i Sverige. Og husk så endelig, at det i Sverige er lov, at alle børn under 15 år skal køre med cykelhjelm. Og det tages alvorligt!

Hvor skal turen gå hen?

Alle steder! Oplev det grønne Värmland på den 210 km. lange, gamle – og bestemt slingrende - Klarälvsbane, eller følg stierne langs Göta Kanal; ganske enkelt perfekt til cykelferie. I kan også opleve turen langs vestkysten; klik ind her og læs meget mere. Eller hvad siger I til en cykelferie oppe i fascinerende og anderledes Lapland? På Kattegattleden kan I opleve Skåne og Halland fra cykelsadlen til duften af saltvand og eng langs Sveriges smukke vestkyst.

Mountain biking

Kør til grænsen. Kør vildt. Kør nord på! Åre er kendt som Sveriges største og måske allerbedste vintersportssted. Og når der ikke er sne over det hele, så er der åbent i Åre Bike Park på Åreskutan fjeldet. Parken har både ”lette”, ”mellem”, ”avancerede” and ”ekspert” ruter, der åbner i det sene forår eller den tidlige sommer. Både Åre Bike Festival og de åbne svenske mesterskaber i styrtløb – på cykel! – tidligt i oktober holdes he sammen med en lang række andre cykelevents. I kan også leje cykler, hvis I bare lige kommer forbi. Mange af Sveriges vintersportssteder har faktisk også rigtigt gode mountain bike ruter. I kan se mere om events og aktiviteter på vintersportsstedernes hjemmesider.

De store cykel events

CykelVasan, der er et mountain bike løb fra Sälen til Mora følger faktisk den helt sammen rute som det verdensberømte langrendsløb Vasaloppet. Altså bortset fra, at det er på mountain bike. Så tag cyklen med jer – og godt med udholdenhed. Det er sejt!

Vätternrundan derimod er det største motionscykelløb i verden. Arrangementet finder sted rundt om den lange sø, Vättern i Mellemsverige. I kan vælge mellem en 300 km. udgave, en 150 km udgave og en version på 100 km. – kun for damer. Mere end 20.000 cyklister fra hele verden samles hvert år i Motala for at være med i begivenheden. Stemningen er fantastisk, sceneriet er betagende og enhver cykelentusiast vil elske at være med.

Det bedste tidspunkt for cykelferie i Sverige er mellem april og slutningen af oktober nede syd på, mens sæsonen af naturlige årsager er noget kortere oppe nord på.