Bilferie i Sverige

Del artiklen her

Opsøg de smukkeste områder i Sverige på en kør selv ferie. Udforsk steder du ellers aldrig ville komme forbi. Tag hele familien med på en rundtur i Vestsverige eller gå sammen med vennerne om et road trip fra vidunderlige Skåne til eventyrlige Lapland. Her får du en række gode tips til bilferie i Sverige

Frihed, uafhængighed og fleksibilitet. Bilferie er en af de absolut bedste måder at udforske Sveriges 1600 kilometer lange buffet af naturoplevelser, kulturseværdigheder og familievenlige attraktioner på.

Sverige er et langstrakt land med utrolig varieret natur og mange forskellige kulturelle oplevelser. Fra det smukke, bølgende landskab i Sydsverige til Midtsveriges store skove og imponerende søer. Når breddegraderne bliver større og bilen bevæger sig nordpå melder vandrige elve og majestætiske fjelde sig på banen. De rigtig store og langstrakte vider finder I naturligvis i det nordlige Sverige, der er et magisk landskab med højt til loftet og god plads til fabelagtige naturoplevelser.

Bilferie i det sydlige Sverige

Sydsverige har mange mindre købstæder, der bare venter på at blive undersøgt nærmere. Her er der et væld af shopping-muligheder, børnevenlige attraktioner og solide historiske seværdigheder. Tag bilen og få det bedste fra alle byerne på en bilferie til Ängelholm, Landskrona, Lund eller en af de andre skønne byer i Skåne.

En god idé er at besøge et loppemarked langs ruten, og loppemarkederne i Småland er bestemt et stop værd. Skilte med ”Loppis” markerer, at her sælges alt fra krystalglas over broderede tekstiler til billige møbler, kunst og bøger. Kig efter de små boder i vejkanten eller besøg et af de mange store loppemarkeder, der flyder over med spændende antikviteter. Det kan være, at du er så heldig at få et lille stykke af Sverige med hjem som souvenir.

Bilferie med svensk gastronomi

Smag på Sverige på et kulinarisk road trip i Vestsverige. Sving ind på en de hallandske gårdbutikker og smag på alt fra den sødeste honning til lokale serveringer af økologisk lammekød. Du finder helt sikkert noget, der kan tilfredsstille dine smagsløg og tilmed i alle prisklasser.

Camping på kør selv ferien

Det, der gør bilferie til en billig, praktisk og nem ferieform, er ikke mindst muligheden for at overnatte i naturen. Og i Sverige er der på grund af allemandsretten særdeles gode muligheder for at udnytte den frihed, som en kør selv ferie medfører. Tag bare et telt med i bagagerummet og overnat på den bedste plet, du kan finde på vejen.

Eller spænd campingvognen bag på bilen og begiv dig ud på de sikre svenske veje. I behøver ikke gå på kompromis med komforten, for der er meget fine forhold på rastepladser og campingpladser op gennem Sverige. Og hvis det er en rigtig seng, der trækker når natten falder på, er der også gode muligheder for at overnatte på vandrerhjem og hoteller langs vejene.

Sikre veje

Overalt i Sverige er vejnettet udbygget med gode og sikre veje. De svenske myndigheder udarbejdede allerede tilbage i 1990erne en verdensberømt ”Vision Zero”-politik, som sigtede på at nedbringe antallet af alvorlige uheld i trafikken. Vejene i Sverige bygges derfor med sikkerhed som førsteprioritet. Principperne følges nu verden over og viser, at Sverige er et foregangsland, når det handler om sikkerhed i trafikken.

Når det er tid til en tiltrængt pause, er der lang række gode rastepladser, som er perfekte til et hvil eller den medbragte madpakke.

Kør selv ferie med barn

Der er flere gode tips til at få en super bilferie med børn i Sverige. Hvis turen ikke skal blive alt for anstrengende for ungerne, er det vigtigt at forberede dem på turen. Prøv at følge disse tips:

Sammenlign afstanden med noget de kender, som fx vejen til skole. Føj et par spændende lydbøger til pakkelisten eller tag nogle gode børnesange med til bilens musikanlæg. Det kan især være smart, hvis børnene har tendens til at blive køresyge af at se film på køreturen.

Sjove lege er også en god idé at finde frem som underholdning undervejs. Der findes masser af lege, som bare er med til at gøre bilferien endnu sjovere.

Bilferie om vinteren

Så snart man kommer lidt længere op i Sverige, medfører klimaet ofte sne og is på vejene. Snelandskaberne er fantastisk smukke, og det er absolut en oplevelse værd, at se de langstrakte skove dækket af et snehvidt lag pulversne. Men billister skal være forberedt.

I Sverige er det et krav at udstyre bilen med vinterdæk i visse perioder om vinteren. Af samme grund er der mange der kører med pigdæk og snekæder om vinteren. Læs mere om regler og påbud og få gode råd til vinterkørsel i Sverige.

Kør selv skiferie

Og hvorfor ikke tage bilen på skiferie? Med gode kørselsforhold til de svenske skisportssteder er det en leg at pakke bilen til kør selv skiferie og så bare køre af sted hjemmefra til en dag eller en uge på pisterne. Og hvis I kan fylde bilen op, er det ovenikøbet et billigt alternativ til fly og bus.

Fordelen ved at køre i egen bil på skiferie er ikke mindst den ekstra uafhængighed, det giver. Det er let at tage en dagstur til nærliggende attraktioner, indkøb eller for bare at få et afbræk ud i naturen. Bilen giver simpelthen en større fleksibilitet på skiferien. Se denne guide for mere inspiration til de bedste skiområder i Sverige.

Bilferie om sommeren

Når solen bager ned, sommerferien står for døren og børnene hungrer efter badestrand og isvafler, kan I sætte kursen mod en af de lækre sandstrande på kysten. På sommerferie ved Sveriges solrige østkyst finder campingfolket sig hjemme. På Øland er der ikke mindre end dejlige 20 campingpladser, som danner en skøn ramme om kør selv ferien for både store og små.

Når vejret er godt er det naturligvis også tillokkende at finde et godt sted at kaste snøren i vandet. Langs med kysten og i de fem største svenske søer fisker man frit. Hvis det er mindre søer, åer og vandløb, der kalder på en fisketur, er det muligt at købe fisketegn.

I det hele taget byder den svenske natur på rigeligt med stilhed og ro. Find ind i de dybe skove eller ud i vildmarken nordpå. Her kan du slappe af i midnatssolen og få fornemmelsen af at være rigtig langt væk hjemmefra.

Anbefalede aktiviteter