Surströmming

Del artiklen her

Aldrig har rådden fisk lugtet så dårligt – og smagt så godt! Sådan er surströmming. Lavet på små forårssild fra Østersøen, saltet og lagt til gæring i ro og mag, før de kommes på dåse i ca. 1 måned inden de sælges og fortæres – med vellyst! Gæringsprocessen – eller ”forsuringen” – er fortsat, mens silden har været på dåse, og det resulterer i en udbulet dåse med gæret sild; ‘surströmming’. Lugten er stram, og smagen er afrundet med en karakteristisk, men alligevel pikant, surhed.

Hvornår:

Slutningen af august er typisk et populært tidspunkt. Der er en særlig surströmming festival i Alfta, i Hälsingland i det nordlige Sverige. Men ægte entusiaster foretrækker smagen af sidste års hengemte surströmming på grund af dens særlige blødhed og fuldmodne smag.

Hvor:

Spises udendørs. Altid.

Hvem:

Svenskere med respekt for traditionen, gourmeter og eventyrlystne turister.

Sådan gør svenskerne:

Dåsen med surströmming har et betydeligt overtryk, så det er bedst at åbne den i et stort vandfad. Skyl silden, rens den og spis den på traditionelt svensk tunnbröd med smør, skiver af mandel-kartofler og hakket løg. Bør nydes sammen med øl, snaps og en masse gode venner.

Anbefalede aktiviteter