Alt hvad du kunne tænke dig

Mad og drikke i Sverige

Det svenske køkken har altid været raffineret, forfinet og fokuseret på gode ingredienser. Mange af Sverige landbrugsmetoder kræver, at kvæg er på græs et minimum af tid, høns er fritgående og der er begrænset anvendelse af pesticider - for at sikre velfærden for dyr og kvaliteten af produkterne. Det er derfor ikke så mærkeligt, at som folk leder efter det rene og naturlige i madlavning, vender blikket mod Sverige.

Internationale gastronomer savler ved tanken om det svenske køkken, og berømte madskribenter skriver lange hyldester om Michelin prisbelønnede restauranter i Stockholm og Gøteborg, og om de efterhånden verdensberømte safarier på vestkysten ud for Bohuslän til bankerne med hummer og østers. Over de seneste 10-15 år har Sverige nærmest gennemgået en gastronomisk revolution. Især er brugen af friske lokale råvarer og lokalt producerede fødevarer er eksploderet, hvilket sikrer kvalitet og store smagsoplevelser. Samtidig kræver svenske forbrugere og restaurationsgæster i stigene grad kulinariske gourmet-oplevelser.

Find flere restauranter i Whiteguiden.

Fra Bohuslæn til Skåne

Langs hele Sveriges vestkyst – fra Bohuslæn til Skåne – kan du opleve udsøgte fiskespecialiteter og traditionelle retter med især hummer, krabber, friske østers og laks på menuen. Sveriges andre kystegne byder naturligvis også på gourmet-seafood og store oplevelser. I Blekinge - nærmere bestemt på havnen i Karlshamn - kan du for eksempel opleve den prisbelønnede restaurant ”Gourmet Grön” som, efter 27 års konsekvent satsning på økologiske råvarer, mindst mulig miljøpåvirkning og størst mulig helse, nærmest er blevet en institution blandt økologiske gourmet restauranter i Sverige.
I Smålands hovedstad Växjö kan du besøge en af Sveriges mest anerkendte gourmet-restauranter ”PM & Vänner”, der både med hensyn til gastronomi, vin og ”totaloplevelsen” stræber efter det perfekte. Restaurantens ejere og personale har modtaget talrige priser og udmærkelser gennem de seneste 6-7 år, men alligevel har man bevaret begge ben solidt plantet i den smålandske muld – dét gør oplevelsen unik!

Gourmét-mad i Skåne

I Skåne – hele Sveriges spisekammer – kommer tænderne med garanti til at løbe i vand. Mange restauranter baserer typisk deres menuer på årstidens lokale råvarer, og det er altså imponerende, hvad Skånes marker og skove kan frembringe.
Masser af friske grøntsager i foråret, ikke mindst asparges, frugt og bær om sommeren, svampe, vildt og æbler om efteråret, kulminerende med Mortens Gåsen i november og julebordet i december. Restauranter og kroer i sammenslutningen ”Skånske Madoplevelser” er særligt certificerede, og her finder du gastronomiske højdepunkter i den bedste skånske tradition.

Gøteborgs - unikke mad-oplevelser

Gøteborgs unikke placering på den svenske vestkyst sikrer året rundt adgang til fersk fisk og skaldyr af udsøgt kvalitet og smag, i havet ud for Gøteborg og Bohuslän. Kokkene i Gøteborg påskønner råvarer af højeste kvalitet, der er lokalt producerede. Dette er stærkt medvirkende til, at Gøteborg nu har restauranter med hver sin Michelin-stjerne: 28+, Koka, Bhoga, SK Mat och Människor, Thörnströms kök, Upper House og Sjömagasinet. Men antallet af gourmet restauranter er langt højere og fisk og skaldyr står naturligt nok ofte på menuen.

Stockholm

I den svenske hovedstad er sublim gastronomi i høj kurs og der er generelt stort fokus på sæsonens friske råvare og økologi. I Stockholm kan man finde alt fra gastropubs, hot dog- og sildevogne, fra cool caféer til restauranter med internationalt ry og det er ikke tilfældigt at Stockholm er blevet kaldt Europas kulinariske 'rising star'.

Jämtland og Härjedalen

Halvdelen af Sveriges mælkebønder findes i Jämtland. Mælken kommer fra køer og får, der græsser i bjergene, hvilket giver osten en karakteristisk smag. To tredjedele af gårdene i området er økologiske, og regionernes vilde spisekammer tilbyder fjerkræ såsom tjur , urfugl og ryper. Hvis man besøger de nordlige regioner, kan man fange vilde ørreder fra de krystalklare søer, plukke multebær i bjergene og gå på jagt efter svampe i skoven.

Gotland

Da Gotland er et af de mest solrige områder i Sverige, har det længe været en guldåre i svensk landbrug. En levende natur, det åbne landskab, gårdbutikker og toprestauranter definerer øen. I den kalkrige jord finder man asparges, gulerødder og kartofler. Lam og køer græsser frit og helstegt lam er en lokal specialitet. Sammen med den berømte Gotlands-trøffel vokser korbær vildt og er blot nogle af øerne eksklusive specialiteter.