Seværdigheder i hele Sverige

Der er masser af seværdigheder i Sverige. Kulturskatte, gamle bygninger, museer og udstillinger hvor nogle er så enestående, at de er udnævnt til Verdens Arv af UNESCO.
Sådan er det med Gammelstads Kyrkestad nær Ulmeå.

Nordsverige

I den store vildmark i Nordsverige er der langt mellem indbyggerne. Det er baggrunden for de helt unikke ”byer”, der opstod omkring kirkerne. Folk, som kom langvejs fra, byggede små træhuse, hvor de kunne overnatte, når de deltog i kirkelige handlinger.
Gammelstads Kyrkestad, som blev World Heritage i 1992, er den største og bedst bevarede kirkeby med 424 små rødmalede træhuse omkring kirken fra det tidligere 15. århundrede.
En anden særlig seværdighed i Nordsverige bygges til gengæld hvert år. Det er Ishotellet i Jukkasjärvi nær Kiruna.

Midtsverige

Minedrift er en vigtig faktor i den svenske økonomi og har været det i århundreder. Et af de mest velbevarede historiske minebrug er Engelsberg Bruk i Västmanland. Det står intakt som i 1700-1800 tallet og er Sveriges eneste privatejede Verdensarv.
I Stockholm står de store seværdigheder nærmest i række: Vasamuseet med den svenske flådes pragtskib fra 1628, som ikke kunne sejle. ABBA-museet om popgruppen hvis musik erobrede hele verden. Kongeslottet Drottningholm og den smukke bydel Gamla Stan.
Vest for hovedstaden på Björkö i Mälaren ligger Sveriges ældste by, Birka, der blev grundlagt i 800-900. Det var en handelsby, som blandt andet havde forbindelse til danske Hedeby. Her er vikingegravpladser, og byen er rekonstrueret og et spændende frilandsmuseum for vikingetiden.

Øst-, Vest- og Sydsverige

Senere blev Visby på Gotland en af Østersøens førende handelsbyer. Det var under Hanseforbundet, og byen har bevaret sit hansestad-præg med smalle gader og små middelalderhuse bag den tykke ringmur. Byen kom i 1995 på World Heritage-listen.
Det var året efter, at Helleristningerne i Tanum i Bohuslän i Vestsverige blev verdensarv.  
Her fortæller de detaljerede indhuggede figurer og tegn i klipperne om livet i bronzealderen og viser også, at der har boet mennesker i området i otte tusinde år.
Sydsverige kom også med på World Heritage listen i 1998 med Karlskrona. Det er Sveriges eneste barok-by grundlagt i 1680, da kong Karl XI besluttede, at her skulle landets nye flådebase ligge. Byen fik udnævnelsen for sin "imponerende og velbevarede arkitektur og byplan.”

Udvalg af svenske seværdigheder

Din guide til seværdigheder rundt omkring i Sverige

Hvor skal vi hen?

Attraktioner

Kosterhavet National Park Kullabergsguiderna Nils Holgerssons verden Sofiero Slot Turning Torso