Oplev Sveriges mange museer

På Sveriges mange museer vil I kunne se og opleve alt fra de diamant- og guldfyldte ”Tre Kroner” kronjuveler til den klassiske svenske husmandsret ”surströmming”; den stramt smagende delikatesse fra det nordlige Sverige. Og stort set alt i mellem!

Museumsoplevelser højt mod nord

Byen Jokkmokk i Lapland har langt tilbage i tiden været et særligt sted, hvor områdets oprindelige samisk befolkning mødtes, handlede og festede. Byen er i dag hjemsted for Ájtte Museum; et samisk kulturcenter, der rummer enestående udstillinger om samisk klædedragt, sølvkunst, den særlige udfordring ved at leve – og overleve -i den barske natur nord for Polarcirklen, og trommens betydning i samernes religion og mytologi. Gennem udstillingerne fortæller museet Laplands historie, og ikke mindst hvordan samerne har levet i det barske land gennem generationer. Museet er absolut et besøg værd for at lære mere om og forstå efterkommerne efter de første svenskere.

‘En smule skørt” er en meget passende beskrivelse af Surströmming museet i Skeppsmalen på Höga Kusten ud til Den Botniske Bugt i Nordsverige. The museum handler kun om surströmming, en institution i det svenske husmandskøkken. Museet ligger i aldeles bedårende omgivelser i fiskerlejet Skeppsmalen.

Verdensarv i Vestsverige

I Tanum i Bohus Län på den vestsvenske skærgårdskyst kan I opleve det unikke Vitlycke Museum, der fortæller historien om stedets berømte helleristninger, som nu er optaget på UNESCOs liste over verdenskulturarv. Her kan I se de helleristninger, der er museets hovedattraktion, og som giver os de første billeder af livet i bronzealderens Sverige. Kunstnerne har for over 3.000 år siden gennem 350 meget varierede og meget farverige helleristninger levende afbilledet mennesker, dyr, skibe, slæder og skildret jagtscener og dagligliv. Vitlycke Museum er også interessant at besøge p.g.a. den videnskabelige rekonstruktion af en bronzealder bebyggelse og dets omfattende bibliotek med litteratur om helleristninger.

Store oplevelser i Gøteborg

Goteborgs Kunstmuseum ligger i en smuk og iøjnefaldende nyklassisk bygning tæt byens centrale Götaplats og hovedstrøget Kungsportsavenyn. Museet kan med rette prale af at rumme verdens smukkeste og mest omfattende samling af skandinavisk nationalromantisk billedkunst fra slutningen af 1800-tallet. Samlingen omfatter centrale værker af kunstnere som Munch, Zorn, PS Krøyer og Carl Larsson. I bør også unde jer selv et besøg i det fantastiske Hasselblad Center med fotografiske udstillinger og i byens kunsthal med udstillinger af nutidige kunst.

På den nærliggende Vasagatan rummer Röhsska Sveriges mest omfattende permanente samling af samtidig og historisk svensk design, ligesom I kan opleve skiftende udstillinger af aktuelle design og kunsthåndværk. Röhsska har også en fortræffelig museumsbutik og en populær café.

Oplev en tragisk skønhed i Stockholm

Enkeltstående episoder i historien er ikke ofte skildret på et stort museum helt for sig selv, men det er ikke desto mindre tilfældet med det åndeløst interessante Vasamuseet i Stockholm. Museet er bygget rundt om det kongelige krigsskib, Vasa, et af verdens få bevarede 1600-tals skib, og beretter de dramatiske historier om både hendes tragiske forlis og hendes bjærgning ca. 300 år senere. Alene Vasas imponerende størrelse og hendes skønhed kan tage pusten fra de fleste: her er næsten 700 træskulpturer og figurer hele verden i både skibets længde og bredde. Museet giver et imponerende indblik i, hvordan hun blev bygget, hvordan og hvorfor hun sank på sin jomfrurejse, og ikke mindst hvordan hun blev hævet fra Mälarens mudrede bund i det centrale Stockholm, og siden perfekt konserveret og udstillet til skue for kommende generationer. Vasa museet bør I ikke gå glip af.

Skansen ude på Djurgården, ikke langt fra Vasa museet, er ikke et helt almindeligt museum. Det er levende, arbejdende tidslomme, der skildrer Sverige i det tidlige 1900 tal. Her holdes jule- og ikke mindst midsommer arrangementer sammen med andre folkefester på det store område, hvor man kan opleve gamle bondegårde, møller, gamle landhandler og en klassisk svensk trækirke. Her er samlet mere end 160 bygninger fra hele Sverige; til sammen udgør et levende samfund fra det gamle Sverige i det tidlige 1900-tal. Skansen har sin egen lille zoologiske have med elge, ulve, losser og brune bjørne. Skansen bør man simpelthen opleve, når man er i Stockholm; og det er nemt, for her er åbent alle årets dage. Andre anbefalelsesværdige museer på en storbyferie i den svenske hovedstad er Moderna MuseetDansmuseet med de mange smukke kostumer og Tekniska Museet.

Malmø – museumsoplevelser lige på den anden side

Malmö Kunstmuseum, Stadsmuseet, Naturhistorisk Museum og Teknikens og Sjöfartens Hus ligger alle på eller lige ved Malmöhus Slott.

På Stadsmuseet kan I opleve fortællingen om Malmø og omegns historie, Malmö Kunstmuseum byder på den største samling af kunst fra det 20. århundrede i Sverige, mens Naturhistorisk Museum er berømt for sit fantastiske akvarium og sin samling af udstoppede dyr. Og til de teknisk-fascinerede er der sporvogne, jetmaskiner, en ægte U3 ubåd og masser af videnskabs-eksperimenter i Teknikens og Sjöfartens hus.

I hjertet af Sverige – og svensk historie

Vil I opleve et anderledes museum, der alligevel er optaget på UNESCOs lister over verdenskulturarv, skal I besøge Falun Mine ved Det Store Kobberbjerg i Falun i Dalarna, et unaturligt vidunder, der er lige så kendt for sin enorme størrelse som for sin betydning for svensk industri og økonomi gennem tiderne. Minemuseet ligger på kanten af den Store Grav, gruben, der åbnede helt tilbage i 1687. Museet fortæller den fascinerende historie om minen og selskabet, der drev den. Både minen og museet har fået 2 stjerner som attraktioner af Michelin Guide. Og det borger for kvaliteten af oplevelsen.

De fleste museer i Sverige tilbyder guidede rundvisninger, og det er faktisk en ganske velegnet måde at få det bedste ud af et museumsbesøg. Mange museer har også caféer eller restauranter, hvor man spiser godt eller kan nyde en kop kaffe med et stykke hjemmebagt kage til. Husk endelig at lægge vejen forbi museumsbutikkerne, hvor I ofte kan finde et stort udvalg af svensk design og lokalt kunsthåndværk.

Hvor skal vi hen?

Din guide til museer i Sverige

Museer

Birgit Nilsson Museum Gøteborgs naturhistoriske museum Huseby Bruk IKEA-museet i Älmhult Kristianstad Konsthal Malmø Kunsthal Sagomuseet

Museer

Fotevikens museum IKEA-museet i Älmhult Kalmar Läns Museum