Svenske møbelklassikere

Del artiklen her

Skandinavisk design er mere end de danske designklassikere. Læs om Sveriges designikoner. Til inspiration når du går på loppis, til dagdrømme eller bare for at udvide din nordiske designhorisont.

I Danmark forbinder vi som regel godt design med Arne Jacobsen og Poul Kjærholm. De fleste kender Ægget, Svanen og PH-lampen. Vi bliver tilsyneladende aldrig trætte af at relancere Jacobsen, Kjærholm, Wegner og Poul Henningsen.

"Svenskerne har været gode til at markedsføre nye designtalenter "

Men mens vi dyrker de danske møbeldesignere, har svenskerne faktisk lige så stille overhalet os. I årevis var Skandinaviens største møbelmesse dansk. Imidlertid overtog Stockholm Furniture Fair i løbet af 00’erne titlen som Skandinaviens vigtigste messe, med et besøgstal på mere end 40.000.

Svenskerne har været gode til at markedsføre nye designtalenter, og interessen for nyt svensk design skyldes blandt andet, at svenske industrielle designere stadig er i front med ergonomisk design og udvikling af nye materialer i det computer-baserede industridesign. Dette er et tema, som blev slået an af en af Sveriges største møbelarkitekter, Bruno Mathsson , hvis lænestole er særdeles udbredte i Danmark. Mathssons brugte studier af sit eget siddeaftryk i en snedrive til at opnå optimal siddekomfort i sine møbler.

5 svenske designnavne, du bør kende:

Her er de store svenskere, der har sat deres præg på nordisk design – i lighed med vores egne design-ikoner.

Bruno Mathsson

På hitlisten over de største svenske design-ikoner finder vi Bruno Mathsson fra Värnamo. Snedkersønnen, der var så fascineret af træets muligheder, at han ved selvstudium gjorde sig til møbelarkitekt og udviklede møbler i begyndelsen af 1930’erne, som i dag er kendte klassikere. Mathsson var nytænkende i sin samtid. Han skrællede datidens polstrede møbler ind til benet og tegnede enkle stole af formbøjet træ. Det blev til læne-, hvile- og liggestole med navne som Eva, Mika, Miranda og Pernilla, samt nogle modeller med betræk af australsk lammeskind. Glem ikke Jetson 66 – en meget komfortabel og tidløs lænestol af stålrør og bærende væv. Nypris: Fra 13.200 kr. Med lidt held kan du støve en patineret udgave op på et loppemarked til 3.000-6.000 kr.

Folke Pålsson

Pålssons stole har stået i næsten ethvert dansk middelklassehjem i 1960’erne. Folke Pålssons køkken- og spisestuestol J77 (fra den klassiske FDB Møbelkollektion) - oprindeligt designet i 1950’erne og solgt gennem Brugsen – er i dag blevet relanceret af det danske møbelfirma HAY. Stolen fås i 4 farver samt ”natur” og koster ca. 1.000 kr. Den populære stol kan findes i mange forskellige udgaver på svenske og danske loppemarkeder.

Yngve Ekström

Er ophavsmand til Arka-stolen, en populær pindestol fra 1955, som i dag bliver ny-produceret og sælges for 3.800 kr. I 1955 formgav Yngve Ekström en lav pindestol for Stolab, som fik navnet Arka. Den har en særpræget form, som bygger på tre forskellige cirkler i massiv birk. Den karakteristiske form betyder, at stolen kan stå alene, såvel som i en gruppe med flere stole. Med fåreskindspude bliver den behagelig lænestol.

Arne Norell

Arne Norell var inspireret af dansk møbelkunst fra midten af 1900-tallet, hvilket bl.a. ses tydeligt i stolen Ari, der har visse fællestræk med Poul Kjærholms møbler. Norell brugte mange kræfter på at forfine komforten og udvikle samspillet mellem materialer. Ari-lænestolen er sandsynligvis hans mest berømte - og den mest elegante. Den er formgivet tilbage i 1966 og er lige nu en ægte og meget populær retro-klassiker.

Astrid Gate

En af Sveriges mest elskede glaskunstnere; barnebarn af Glasrikets første glaskunstner Simon Gate. Astrid Gate nåede ikke selv at kende sin berømte farfar, men hun gik i hans fodspor og studerede hans teknikker. Hun specialiserede sig i flere forskellige af de komplicerede og tidskrævende dekorationsmetoder under begrebet ”graal-teknik”, f.eks. fabelgraal og dobbelgraal, der er mere skulpturelle former af graal. I 1917 kunne et enkelt graal-glas koste mere end hvad en glasarbejder fik i årsløn. Astrid Gate har faktisk opfundet dobbelgraal- og tripplegraal-teknikken, der er for glaskunsten, hvad haute couture er for modehusene. Pris: Op til 100.000 kroner pr. vase.

Anbefalede aktiviteter