Museer i Gøteborg

Del artiklen her

Gøteborg er en kompakt by med storbyatmosfære på dens brede avenuer, gader og pladser. De fleste af byens museer ligger indenfor slentre-afstand af hinanden, og de fleste har gode restauranter eller caféer og typisk også flotte museumsbutikker.


Lejlighed og luftfart

Begynd museumsoplevelserne i det helt nære. Er I interesseret i dagligdags historie, indretning og design, bør I besøge Kortedala Museum for at se, hvordan et ungt par kunne have boet i Gøteborg i årene 1955 – 1966 i en rekonstrueret typisk 2 værelses lejlighed. For mange er det en rejse tilbage til en tid, som de fortsat husker – og museumsguiden boede rent faktisk i kvarteret i netop de år. Det er en både sød og minderig oplevelse.

Luftfarts- og flyentusiaster skal helt sikkert besøge Aeromuseum, der var et hemmeligt militæranlæg under den kolde krig. Stedet ligger i kæmpestor underjordisk hangar hugget og sprængt ind i grundfjeldet. Her kan I lære en masse om luftfartens historie og prøve at sidde på pilotens plads i en jetjager eller i en helikopter simulator.


Kunst, fotografier og design

Er kunst, fotografier og design lige noget for jer? Så begynd med at besøge Göteborgs Konstmuseum på Götaplatsen. Museet, som Michelin guiden giver 3 stjerner, har verdens flotteste samling af national-romantisk skandinavisk kunst fra sidste halvdel af 1800-tallet med værker af bl.a. Edvard Munch, Anders Zorn og Carl Larsson. Museet har i øvrigt kunst fra 5 århundreder, og rummer værker af navne som Picasso, Rembrandt og Rubens.

Kunstmuseet har til huse i en smuk nyklassicistisk bygning sammen med Hasselblad Center. I centret kan I opleve svenske og internationale fotografers billeder og fem skiftende fotoudstillinger om året.

Lige rundt om hjørnet ligger Röhsska Museum - eller som mange foretrækker at kalde det – det svenske museum for mode, design og udsmykning. De lokale kalder det bare ”Röhsska”. Her kan I hovedsagligt opleve svensk og europæisk kunsthåndværk, klassiske kinesiske og japanske stoffer, og ikke mindst en stor portion moderne svensk, nordisk og europæisk kommerciel og industriel design.


Gøteborgs egen historie og verdenskultur

Vil Il vide, hvordan folk levede for 12.000 år siden, der hvor Gøteborg ligger i dag? Eller hvorfor og hvordan byen blev anlagt af hollænderne i 1600-tallet? Så skal I besøge Göteborgs Stadmuseum for at finde svarene og forklaringerne – og meget, meget mere om byens historie og kultur. Museet er i øvrigt også hjemsted for Sveriges eneste overlevende vikingeskib.

To af Gøteborgs nyere og absolut besøgsværdige museer er Universeum og Världskulturmuseet.

Universeum er et videnskabsoplevelses center, der kombinerer videnskab, teknologi og eventyr; centret ligger i en spændende bygning, der er skabt af den internationalt anerkendte stjernearkitekt Gert Wingård; i øvrigt selv fra Gøteborg. Universeums 7 etager viser 7 forskellige ”verdener”, bl.a. ”Regnskoven” og ”Oceanet”, og rummer spændende oplevelser til mange timers besøg. Børn – og nysgerrige voksne – elsker Universeum!

Världskulturmuseet ligger i en anden storslået og meget omtalt ny bygning, tegnet af London arkitekterne Cécile Brisac og Edgar Gonzalez. Museet viser ambitiøst og varieret en række skiftende og altid spændende udstillinger fra hele verden; her er altid indtryk til alle sanser.

Gør jer selv den tjeneste at købe Göteborg City Card. Det giver fri rejse med offentlig transport, fri parkering og masser af gratis entré til byens mange attraktioner samt rabatter og fordele i en lang række forretninger.

Anbefalede aktiviteter