Shopping i Sydsverige

Del artiklen her

Vejret kan være en lunefuld størrelse, derfor kan det være en god idé med et par indendørs alternativer, når man rejser i Sverige. Heldigvis er der masser af muligheder for hyggelige udflugter, som ikke involverer gummistøvler.

Sydsverige bugner af attraktive shoppemuligheder for alle aldre. Her kan man eksempelvis besøge et af de mange store designeroutlets, hvor man til en brøkdel af prisen kan gøre fantastiske fund, som man ikke finder herhjemme, eller tage på loppemarkeder i Småland og få de helt rigtige ødegårdsmøbler med hjem.

At den svenske kronekurs endnu er lavere i forhold til den danske, er blot endnu en grund til en dejlig indkøbstur i det sydsvenske.

"Der er gode chancer for at finde uimodståelige ting og sager, som I ikke ville finde i danske butikker "

Glas, keramik og brugskunst

Svenske Kosta Boda er et af verdens førende mærker inden for glaskunst. Firmaet blev grundlagt i 1742 i Småland og sælger sit udsøgte design, der kendetegnes af en raffineret fornemmelse for både tradition og nyskabelse, til kunder verden over. Den gamle glasfabrik ligger endnu i Kosta – mellem Växjö i det sydlige og Nybro i det østlige Småland – og er i dag en del af det store shoppekompleks Glasriket, der i dag sælger meget andet end glas.

Der kommer årligt over 1.000.000 besøgende til Glasriket, og det er fuldt forståeligt. Butikkerne bugner af gode tilbud, og det er en kæmpe oplevelse at se glaspusteriet, hvor man kan iagttage den brandvarme, glødende glasmasse forvandle sig til brugsgenstande eller kunst. Glasriket rummer også en smuk udstillingshal, der kombinerer aktuelle displays med udstillinger af historiske Kosta Boda-glas.

Over for glasværket ligger det gigantiske Kosta Outlet. Det 20.000 kvadratmeter store shoppingområde, der dog ikke er del af Kosta-koncernen, rummer alt fra tøj, sko og legetøj til bøger og skønne boligfund.

Er man interesseret i at blive i længere tid, er det en oplagt mulighed at indlogere sig på Kosta Boda Art Hotel. Hotellet er en æstetisk nyskabelse og vidner om at være blevet skabt af store kreative genier. Kosta Bodas forskellige designere har stået for udførelsen af hotellets forskellige områder, og det er ikke at afsløre for meget at sige, at glas går igen i en stor del af formgivningen.

Man kan også investere i lidt mindre prangende design ved at tage en tur forbi et af de mange Iittala Outlets i Sydsverige. Her kan man blandt andet købe Iittalas strømlinede glas, bestik eller smukke vaser og spare over 70 procent i forhold til markedsprisen. Iittalas outlets sælger ikke bare produkter fra Iittala, men også blandt meget andet lækkert keramik fra Höganäs, kvalitetsgryder fra Hackman og dekorerede tallerkner fra evigt aktuelle Rörstrand.

Møbler – nye og gamle

Möbelriket må være en del af rejseplanen for alle, der er interesserede i møbeldesign og boligindretning. Småland har altid været kendt for sin møbelproduktion og mange små virksomheder, der transformerer de sydsvenske skove til rene, nordiske designklassikere.

Möbelriket, der er fællesbetegnelsen for området omkring i Lammhult lidt nord for Växjö, er hjertet af den svenske møbelindustri, og man har satset stærkt på samarbejde producenterne imellem for at opnå bedst mulige handelsbetingelser og dermed de allerbedste priser til de mange kunder. Stedet er et sandt mekka for designelskere.

Her finder man design af navne som blandt andet Bruno Mathsson, Mats Theselius og Jonas Bohlin og virksomheder som Norrgavel og Svenssons i Lammhult – selvfølgelig til en særdeles fordelagtig pris. Men man bør også gøre sig selv den tjeneste at opsøge nogle af de mange små, interessante producenter, der også holder til i Möbelriket.

Her arbejdes med formgivning, der tager udgangspunkt i træet fra de mange smålandske skove og hylder både traditionerne og de allernyeste trends. Möbelrikets flotte udstillingsrum er åbne for besøgende året rundt, og her kan man hente inspiration til sit eget hjem.

Skal man overnatte, kan det varmt anbefales at tjekke ind på designhotellet Scandic Värnamo, der byder på en hoteloplevelse i første klasse. Desuden er Värnamo en utrolig hyggelig by med mange fine butikker og restauranter omgivet af skove og søer.

Kører man lidt sydpå, kommer man til Älmhult, hvor man kan besøge verdens første IKEA-varehus. Den oprindelige butik er ændret med tiden og er i dag det IKEA-varehus i verden med det største sortiment. Vil man i stedet tage på en rejse tilbage i tiden, kan man i det tilhørende museum komme helt tæt på historien bag en af Sveriges største forretningssucceser.

Har man et ømt punkt for den svenske ødegårdsromantiske indretning, bør man tage et smut forbi et af de mange hundrede loppemarkeder i Småland, der særligt i sommertiden knopskyder overalt i regionen.

På de to største af slagsen kan selv den mest garvede loppemarkedshandler få stillet sin tørst for gode fund. Det drejer sig om det 1.000 kvadratmeter store Östregårds Antik og Loppmarknad, der ligger i Moheda, 20 kilometer nord for Växjö, og holder åbent hver søndag fra 12 til 18. Det kan betale sig at komme i god tid, da der venter omkring 500 købelystne folk op til klokken 12. På Östregård kan man også fika – det svenske udtryk for at spise kage og drikke kaffe – på stedets hyggelige café.

Det andet af de to store loppemarkeder er Annas Kuriosa, der ligger i Hamneda lige ved E4. Her fyldes de 1.500 kvadratmeter med alt, hvad hjertet kan begære af fine, gamle ting til hjemmet. Særligt skal de mange smukke kakkelovne fremhæves. Er man alligevel på biltur rundt i Småland, må man ikke snyde sig selv for et holdt i en af de mange fine gårdbutikker, der sælger alskens lokale lækkerier.

Findes det, findes det her!

Skal man have stillet alle behov og også få en ferie ud af det, er det måske en idé at tage til Gekås – Skandinaviens absolut største varehus. Beliggende i Ullared, tæt på Falkenberg i Sydsverige, er Gekås blevet et udflugtsmål og en turistattraktion i sig selv. Gekås blev grundlagt i 1963 og er stort på en måde, så det næsten ikke er til at fatte.

Selve butiksområdet dækker et areal svarende til seks fodboldbaner, og sidste år handlede cirka hver fjerde svensker i stormagasinet. Hvert år besøger 4,5 millioner mennesker Gekås.

Det er da også et sandt slaraffenland af varer for hele familien. Derfor har man også opført en campingplads og hytteby i varehusets umiddelbare nærhed. Her tilbydes der ud over gode faciliteter sauna og spa, eventyrgolf, grillplads og spændende aktiviteter for både unge og gamle.

Anbefalede aktiviteter