Guide til vilde skioplevelser

Vilde oplevelser udenfor pisterne

Skal det være sjovt, særligt eller ekstremt? Sverige byder på stærke oplevelser i hobetal i sneen. Klik skiene på og fryd dig over de store vidder, der står uberørte og venter på dine perfekte s’er. Glæd dig til masser af spænding, fart og tricks.

Skicross

Høj fart, puls og spænding til dig, der konstant søger nye udfordringer. Skicross er en disciplin, hvor man kører om kap med hinanden, enten på tid eller ved siden af hinanden. Ned gennem banen er der anlagt porte, hop og forhindringer, der skal forceres, inden du løfter armene sejrssikkert ved målstregen. Hep på dine venner eller familien – det bliver helt sikkert en sjov oplevelse for fællesskabet. Der er mange skidestinationer i Sverige, der tilbyder denne ekstra dimension til skiløb med baner for både børn og voksne. 

Heli-skiing

En oplevelser, som ski-entusiaster bare må prøve én gang i livet: heli-skiing. Turen op til fjeldtoppen i helikopter er en særlig oplevelse i sig selv, og forventningen om, hvad der skal til at ske, fylder dig med en boblende fornemmelse. Når helikopteren forlader jer, står I alene i den jomfruelige sne, og herfra er det bare om at nyde øjeblikket og det fabelagtige offpiste ned ad fjeldet. Flere af de velkendte nordsvenske skidestinationer ligger perfekt til heli-skiing og lokker med faldhøjder på op til 1400 meter. 

Offpiste

Ønsker du at teste dine færdigheder på ski af uden for de velpræparerede pister? Og vil du have en naturoplevelse, der sidder i kroppen længe efter, du er kommet hjem? Så er du klar til offpiste skiløb. Glæden ved at lave sit eget s-spor ned ad fjeldet er helt speciel, uanset om det er første eller femogtyvende gang. Heldigvis er Sverige rig på store vidder, så du finder nemt et skisportssted med gode muligheder for offpiste i forskellige sværhedsgrader. Her kan du på én gang forcere terrænet i den smukke ødemark og alligevel være relativt tæt på et liftsystem.

Snowparks

Det handler om at få luft under skiene, men de skiløbere, der er vokset op med snowparks, bruger ord som drop, rails og jibbing. Du skal dog bare fokusere på at have det sjovt og mærke suget i maven, når der et kort øjeblik ikke er kontakt mellem ski og sne. Det begynder med et lille forsigtigt hop, men mange skiløbere bliver bidt af at lave tricks i luften. Svenske snowparker hører til verdens bedste, og flere destinationer har anlagt mere end én, så der er god variation og forskellige sværhedsgrader. 

Toptur – randonnée

Bestig fjeldet med skind under skiene og nyd turen nedad med uberørt puddersne hvirvlende om ørerne: Begrebet ’earn your turns’ stammer fra disciplinen ’randonnée’ eller toptur, som de siger i Sverige. Skindet under skiene og bindinger, der kan løsnes i hælen, gør det muligt at gå opad med skiene på. Nyd den storslåede udsigt undervejs – og forløsningen på turen nedad. Flere steder i Sverige er det muligt at dyrke denne ekstreme form for skiløb med både fuld service på hotel mellem turene og som en primitiv ødemarkstur i en lille fjeldhytte.