Hvad kan vintersverige?

Hvad kan vintersverige?

Del artiklen her

Planlægningen af årets skiferie står for døren, og der er masser af muligheder både i Norden og Alperne. Så hvorfor skal man vælge Sverige? Det spurgte vi Anna Kron Boysen, der er PR-chef for VisitSweden i Danmark om.

Af Kent Kjersgaard-Hansen

– Hvis nu jeg var så heldig at få dig til borddame ved en fest, og jeg hørte at du arbejdede på VisitSweden, så ville jeg spørge dig hvorfor jeg skulle vælge Sverige til familiens skiferie, men vi skal også huske at skåle, så du må kun få 20 ord til svaret?

– Fordi det er skiferie på en hyggelig måde, og det passer alle uanset deres evner på ski.

– Hvor mange ord har jeg brugt nu?

– 17 tror jeg, at jeg talte det til …

– Det er familievenlig skiferie. Nu kom jeg vist til at bruge ét ord for meget.

– Så lad gå. Men du er jo ansat af VisitSweden, og du er oven i købet også svensker, så det her er jo noget, du bare siger, fordi du er helt blå og gul inden i?

– Ja, jamen det er jeg jo… det kan jeg ikke gøre for. Men jeg synes virkelig at vinterferie i Sverige, er den absolut hyggeligste form for skiferie. Jeg har flere gange været på skiferie i Sverige kun med danskere – jeg er jo dansk gift – og jeg er sikker på at de vil erklære sig enige med mig.

– Man kan få en god skiferie alle mulige steder, men det er min oplevelse, at der på en eller anden måde er mere venligt, og der er en bedre stemning i Sverige. Personalet på skidestinationerne er uhyre servicemindede, og danskerne, og ikke mindst de danske børn, er vellidte gæster.
Og endelig er der masser af muligheder for at bo helt tæt på pisten, og det er ikke alle lande, der kan tilbyde det.

– Ja det må være rart at bo tæt på pisten, så man kan komme ind og varme sig, for der er jo hundekoldt i Sverige om vinteren?

– Der kan være koldt, og vejret kan vi aldrig styre, og det er jo uanset, om vi er i Sverige eller ethvert andet sted i verden. Men oftest er vejret altså markant bedre end mange af danskernes fordomme, og der er faktisk rigtig mange dage i Sverige, hvor solen skinner fra en skyfri og frostklar himmel over et smukt vinterlandskab dækket af den smukkeste sne.

– Okay, så der er måske slet ikke så koldt, som vi nogle gange forestiller os, men er der så sne nok?

– Ja, man kan altid være helt sikker på sneen… men lad mig lige gøre det med kulden færdigt: Jeg mener egentlig, at det handler mere om påklædning end om temperaturer. Det handler om at vide, hvordan man klæder sig rigtigt på, når man er på ski. Husk altid tre lag. Et isolerende lag undertøj, et varmelag udenpå det og til slut et vind- og vandtæt lag, der kan skærme mod vinden. Og så skal man også huske på, at man er i bevægelse, når man står på ski, så jeg tror altså, at det er de færreste, der fryser på en skiferie – også i Sverige.

– Hvad med pisterne… det er jo ikke rigtige bjerge men fjelde, I har i Sverige. De er vel ikke meget højere end Himmelbjerget?

– Nej, undskyld, jeg kommer til at grine, hver gang du stiller et spørgsmål. De er altså betydeligt højere end Himmelbjerget. Det er de allerede nede i det sydlige Sverige, hvor mange danskere har fået deres første oplevelser på ski på steder som Isaberg og Ulricehamn.

– Men det er sandt, at det er fjelde og ikke flere kilometer høje bjerge, men nogle gange tror jeg, at danskerne har en tilbøjelighed til at forveksle kvalitet med kvantitet. En piste med den rigtige hældning og faldlinje, der er to kilometer lang kan sagtens være væsentlig bedre at udvikle sit skiløb på end en piste, der er fem kilometer lang. Det er sådan noget skinørderne kalder pisteforløb, og det er de altså suveræne til i Sverige. Husk på, at svenskerne selv er kræsne skiløbere, og langt de fleste af dem holder altså skiferie i Sverige, derfor har skisportsstederne måttet få det optimale ud af det, vi nu har haft at gøre med fra naturens side. Og det er i hvert fald lykkedes så godt, at selv rigtigt dygtige svenske skiløbere ikke behøver rejse udenlands for at finde udfordringer.

– Du har nævnt det her med det familie- og børnevenlige, hvad er det præcis Sverige kan på det område?

– Jamen for børn handler skiferie om at lege og lære, og det er der rigtig gode muligheder for i Sverige. Den skiskole, der tilbydes i Sverige har den tilgang til læring, at det skal leges ind. Samtidig er skilærerne mange steder i stand til at tale dansk, eller også kan de i hvert fald tale et svensk, som også danske børn kan forstå.

I det hele taget har alle de svenske skidestinationer forsøgt at gøre det så godt som muligt for børnene og deres forældre. De har ganske enkelt været centrum for udviklingen af skisportsområderne. Børn er for eksempel fantastiske til at udnytte alle muligheder på pisten… et sving ind imellem nogle træer kan være et eventyr og en lille pukkel blive et gigantisk flyvehop i børnenes univers. Den legesyge, som børnene har på ski har svenskerne været dygtige til at overføre til temaparker og funparks designet specielt til børn, hvor de kan hoppe og raile i trygge omgivelser.

– Så godt som muligt for børnene, siger du. Hvordan giver det sig til kende…?

– Jamen det giver sig til kende i et enormt fokus børnenes skiskole, et stort fokus på børneområdet, og fokus på børneaktiviteter – og det gælder også aktiviteter, når skidagen er omme.

Og så handler det først og fremmest om den sikkerhed og tryghed, som de svenske skisportssteder giver både børnene og deres forældre. Områderne er indrettet på en måde, så man ret hurtigt kan slippe børnene og deres skiløb fri.

– Okay, så min datter vil altså få det fortrinligt på en skiferie i Sverige… men hvad så med mig, der gerne vil lidt vilde ting på ski, og også gerne have en øl efter skiløbet?

– Så handler det jo bare om at vælge et skisportsted, hvor der eksempelvis er mulighed for heli-skiing eller gode muligheder for offpiste. Og hvis det ikke skal være så vildt, men du bare har lyst til at give den gas på stejle, sorte pister, så er der altså også det på stort set alle de svenske destinationer. Det er blandt andet det, der er fordelen ved, at områderne er så brede som de er … her er alt fra grønne til sorte pister, og den sikkerhed og tryghed, som jeg nævnte før, betyder også, at man på toppen kan aftale, at mor og børnene kører den blå og far kører den sorte – eller omvendt – og så mødes alle i bunden igen.

– Hov, hov, du prøver at snige dig uden om det med øllen! Jeg vidste det, der er ikke after-ski i Sverige?

– Jo da… måske ikke det helt vilde, som i Østrig, men man kan sagtens få en øl – og hvis vi lige skal tage en fordom mere, så er den garanteret også billigere end i Nyhavn i København eller ved Åen i Aarhus. På rigtig mange steder er der også after-ski med livemusik og masser af hygge, men det er nok ganske få steder, hvor det er med dans på bordene. Det er nok kun i Åre, at man finder det. Der prioriterer vi nok i Sverige, at det er vigtigt, at det er after-ski for hele familien.

– Okay, så der er både noget for mig og min lille datter, men hvad med teenagerne?

– Jeg vil næsten sige, at det er dem, der kan få allermest ud af Sverige. Der er masser af funparks med forskellige sværhedsgrader og skicross-baner, og på de sidste mange skiture jeg har været på, har jeg lagt mærke til, at der bare bliver flere og flere børn i disse områder, og det er jo herligt.

Sverige var nogle af de første til at tage funparks’ene til sig og give dem plads i skiområderne, og flere af destinationerne har vundet internationale priser for deres parker.

– Har du et yndlingssted i Sverige, som du vil særligt anbefale?

– Jeg har masser af yndlingssteder, men det afhænger jo af, hvem der spørger. Er man helt ny på ski, så vil jeg jo anbefale et sted i de sydlige Sverige, hvor man bare lige kan prøve det af et par dage.

Har man forelsket sig i skiløbet, som de fleste der prøver det blot en enkelt gang gør, jamen så skal man højere op i Sverige for at få udfordringer nok. Og her er masser af fantastiske steder, men jeg kan især godt lide Kläppen og Ramundberget i Funäsfjällen.

Hvis man vil have en skiferie ud over det sædvanlige, og hvor naturoplevelsen er lige så vigtig som selve skiløbet, så skal man heller ikke snyde sig for en gang at opleve skiløb helt oppe ved Riksgränsen.

– Hvor skal du selv hen på skiferie i år?

– Det ved jeg faktisk ikke helt endnu, men det bliver et sted i Midtsverige, som passer godt til de halvstore drenge i familien på 9 og 12 år, og hvor vi kan finde en hyggelig hytte, tæt ved pisten, så min mand og jeg kan deles lidt om pasningen af den yngste, og så vi også hurtigt kan komme ud og ræse, mens de to store børn er i skiskole.

Derudover skal jeg i kraft af mit arbejde besøge en del af destinationerne på korte ture, men jeg ved heller ikke præcist endnu, hvilke det bliver, men jeg håber at se en masse glade danskere i den svenske sne i løbet af vinteren.

Anbefalede aktiviteter