Sverige har masser af sjov, når skiene tages af

Afterski i Sverige

Del artiklen her

Skiløb handler ikke kun om det, der foregår på pisterne. Det handler i høj grad også om socialt samvær, og hvilken bedre måde at være sammen på end til afterski.

Af Kent Kjersgaard-Hansen

Der var engang, da afterski for danske familier på skiferie i Sverige var ensbetydende med Ludo og hygge hjemme i hytten efter en lang dag på pisterne.

Men The Times They Are a-Changin’, som Dylan på sin særegne ikke særligt afterskiegnede måde vrængede tilbage i 1960’erne, og i dag vil børnefamilier på ferie ikke blot forkæles på ski, de vil også more sig bagefter.
Her er Sverige et glimrende alternativ til alpernes baspumpende Anton aus Tirol eller Er hat ein knallrotes Gummibot.

Gennem de seneste år har stort set alle svenske skisportssteder øget fokus på at skabe en afterski-kultur, der kan tilfredsstille den moderne skiløberfamilie, og i dag kan stort set alle destinationer præsentere dygtige livemusikere mindst nogle gange om ugen, og de kan skabe den helt rette afterski-stemning for både voksne og børn.

VILDE ÅRE

Åre napper uden tvivl førstepladsen i kampen om Nordens vildeste afterski. Byen har ikke færre end 60 restauranter, barer og natklubber, og byens internationale stemning lader ikke meget tilbage for de nordiske metropoler som København og Stockholm. Afslut for eksempel en dag på Åres 110 pister ved det smukke og historiske Fjällgården fra 1910, der ligger ved Bergbanans topstation. Her optræder nogle af Sveriges absolut bedste coverbands hele vinteren.

I Stöten, der ligger i det nordlige Sälenfjällen, er der også godt gang i afterski-festlighederne, når de dygtige musikere skruer op for livemusikken i det store afterski-telt. Og for dem, der ikke har fået nok til afterski, kan festen fortsætte på Tipi Bar.

LIVEMUSIK I KLÄPPEN

I Sälenfjällen ligger også Kläppen, hvor der ligeledes er rig mulighed for at svinge skistøvlerne, når dagens strabadser på fjeldet er overstået. I Kläppen er der hver dag – undtagen søndag – livemusik på Tranan Bar, hvor der hygges om både voksne og børn.

Sälen områderne Tandådalen, Hundfjället, Lindvallen og Högfjället byder også på afterski i den absolutte topklasse, og sidste vinter åbnede et helt nyt afterski-sted på Sälfjällstorget. Stedet er inspireret af de store østrigske afterski-steder, men med den svenske hygge. Derudover er der masser af andre afterski-muligheder i Sälen-området – især af den børnevenlige slags.

Svenske skisportssteder har sat stadig mere fokus på at skabe en afterski-kultur der kan tilfredsstille den moderne skiløber.

Harrys på Hotel Bügelhof har ofte børnetemaer til deres afterski, det samme gælder Bar & Grill i Hundfjället, eller hvad med en alternativ afterski i Experium med vandland og masser af aktiviteter til børn i alle aldre.

FEST MED FORNUFT

Fælles for de mange afterskisteder i Sverige er at festen ofte slutter omkring klokken 18-19, hvor langt de fleste sætter kursen mod hytter og hotelværelser. Man kan altså sagtens fyre den af og more sig i Systembolagets hjemland, men det er ikke med hovedet totalt under armen, og man kan roligt tage børnene med.

Anbefalede aktiviteter