Opdag den uberørte svenske natur

Svenske nationalparker og naturreservater

De 29 officielle svenske nationalparker dækker mere end 7.300 km2!  Den første nationalpark, Sarek i Lapland, blev skabt allerede i 1909, og var den første af sin slags i Europa. Selvom der også er masser af frodig, bakket landskab i blandt, så er det fjeldområderne, der dominerer med næsten 90 % af nationalparkernes totale areal.

Oplev eventyret nord for Polarcirklen


Højt mod nord finder I hele 4 nationalparker. I Laponia, i Lapland, en af Sveriges mange UNESCO verdensarvsteder, kan I både møde den oprindelige samiske befolkning og deres flokke af rener og prøve kræfter med vandreture og bjergklatring gennem tundraen, over stejle fjelde og gletsjere, og langs vandfald og dybfrosne elve.

Sarek (mere end 100 gletsjere) og Padjelanta (med søer og udstrakte åbne landskaber) er to af de største parker. Muddus er kendt for dets dybe raviner og Stora Sjöfallet for dets store skove og de mange alpine bjergtinder.

Hold udkig efter elgen, lossen, jærven og den udrydningstruede arktiske ræv. Ta’r I af sted fra december til marts, er der rigtigt gode chancer for at opleve nordlys. Men være beredt! Det er ikke bare den normale jogging tur, I skal ud på. Det er hardcore vandring og eventyr. Og oplevelser for livet!

Oplevelser året rundt


Hvis I vil opleve eventyr og storslået svensk natur på alle tider af året, er Fulufjället nationalpark i det nordvestlige Dalarna en oplagt mulighed. Parken er del af PAN parkerne, et netværk skabt af Verdensnaturfonden (WWF) – og det er ganske enkelt et naturparadis. Her kan I vandre gennem fascinerende raviner, over udstrakte plateauer – og se verdens ældste træ.

Har I lyst til at gå på jagt efter vilde bær, der er lige til at spise, prøve lykken med line og stang eller bade i søer med det klareste vand, I kan drømme om? Eller i vintermånederne måske stå på ski, køre med hundeslæde eller vandre med snesko? Eller måske sågar prøve at forcere Sveriges største vandfald på 112 meter – med syle og hakker, når det er fuldstændigt frosset til? Så ta’ til Tiveden nationalpark midt mellem Stockholm og Gøteborg; her er der faktisk mere vand end land, og parken er kendt for sine mange aktivitetsmuligheder hele året rundt.

Oplev skovene – lige på den anden side af Øresund


Hvis I mere er til hyggelige skovstier, rå klipper – og ikke vil køre alt for langt for at opleve det – så er der store oplevelser i vente i Sveriges sydligste nationalparker, Söderåsen nationalpark, Dalby Söderskog nationalpark og Stenshuvud nationalpark, der totalt set dækker ca. 20 km2. Og I skal ikke rejse langt, bare lige over til Skåne for at finde vildmarken!

Kystnære og marine parker


Kosterhavet nationalpark er den første egentlige marine nationalpark, Sverige har set. Den blev indviet i september 2009, og består af det unikke havområde og kyster omkring Koster-øerne ud for Strömstad i det nordlige Bohus Len på den svenske vestkyst.

Haparanda skærgårds nationalpark i bunden af Den Botniske Bugt omfatter det udbredte skærgårdsområde med masser af små, lave øer og lange sandstrande.

Nationalparkerne i Sverige er velbevarede naturområder, og der lægges stor vægt på at bevare dem i deres oprindelige udseende og tilstand. I kan se en oversigt over parker på de svenske naturmyndigheders hjemmeside. Her kan i læse mere om den eller de parker, I ønsker at opleve for bl.a at planlægge turen og det nødvendige udstyr. Der er altså forskel på en hyggelig dagstur i skoven i Sydsverige til en hardcore vandreferie i arktiske forhold længst mod nord. I nogle nationalparker skal I være forberedt på at være langt fra alfarvej. Men det er vel også det, oplevelsen går ud på?

Natur- og haveoplevelser