Vild natur i byen

Del artiklen her

Stockholm, Gøteborg og Malmø er internationale storbyer, men alligevel fyldt med masser af naturoplevelser; her er søer, elve og strande – faktisk rigtigt gode sandstrande – parker, haver og fantastiske skærgårdsområder. Stockholms skærgård strækker sig ud i Østersøen, og rummer ca. 24.000 øer og skær (I er velkomne til at tælle efter….), mens Gøteborg med de store åbne grønne områder og Göta elven tværs gennem byen er det perfekte udgangspunkt for at opleve den fabelagtige vestsvenske kyst og den unikke skærgård. Og Malmø lokker med fine sandstrande, stort set midt i byen. Så selv på en storbyferie er naturen ikke langt væk i Sverige.

Stockholm

Det oplagte sted at opleve ”naturen i byen” er naturligvis Djurgården, der passer perfekt til hyggelige spadsereture, picnic med frokostkurven eller bare at se stockholmerne, der også er ude for bare at se og nyde byens enestående åndehul. Djurgården kan opleves hele året rundt – og gerne flere gange om dagen. Hagaparken, nord for centrum, er lidt mindre turistet og kendt end Djurgården, og her kan I opleve udstrakte engarealer og skovstrækninger med åbne lysninger. Om vinteren I prøve at stå på skøjter på Brunnsviken i Hagaparken.

Djurgården, Hagaparken og Ulriksdal park, også i byens nordlige del, er alle tre del af verdens første by nationalpark; ‘Ekoparken’ kalder svenskerne den. Som om naturoplevelsen i de 3 skønne parker ikke er nok, kan I beundre de flotte gamle bygninger med caféer, der indbyder til svenskernes hyggeligste nationalsport: ”Fika”; kaffepausen med en bolle eller et stykke hjemmebagt kage til.

Gøteborg

I vestkystens hovedstad kan I opleve Delsjön naturområdet, der indbyder til vandreture i skoven, rideture og sågar langrend om vinteren. Slottsskogen er stedet, hvor mange Gøteborg borgere, snupper en pause; det er en stor park i byens sydvestlige hjørne. Her er masser af skov og et fantastisk udblik over byen og Göta elven fra de tre suveræne udsigtspunkter i parken.

Og hvis – nej, når, for det er en oplevelse, I bør unde jer selv – I vil opleve den berømte vestsvenske skærgård med de mange små beboede øer, kan I købe billetter til skærgårdsbådene på turistkontoret på Kungsportsplatsen eller på Nordstadstorget. I den nære skærgård kan I bl.a. besøge Asperö, Björkö, Brännö, Fotö og Grötö.

Malmø

Her er der parker og strande for enhver smag. I kan f.eks. besøge Kungsparken med dens mange broer, små haver og bådture. Den nærliggende Slottsparken har store åbne områder, der er ideelle til slentreture og picnic i det grønne. Strandene ud til Øresund; Ribersborg, Sibbarp og Klagshamn kan I faktisk gå til eller hurtigt nå til på en kort tur med bybusserne.

Anbefalede aktiviteter