Kano- og kajaktur

Del artiklen her

Fra nord til syd, fra øst til vest! Lige meget hvor i Sverige I er, venter der jer oplevelser på vandet. Oplev det vilde Lapland, Sveriges længste flod og over 10.000 søer i Värmland eller udforsk den forrevne, men umådeligt smukke vestkyst i Bohuslän i havkajak.

Det er vildt og smukt på samme tid!

Oplevelser i kano eller kajak fås ikke vildere – og længere ude i naturen – noget andet sted i Europa end i Lapland. Og med midnatssolen lysende på himlen er der lyst døgnet rundt hele sommeren oppe nord for polarcirklen – og dermed langt mere tid til at udforske og opleve mulighederne på søer og elve i det ekstraordinære landskab.

I Lapland kan kano- og kajak-entusiaster opleve ægte vildmark med elve, der skærer sig gennem snævre raviner og over udstrakte arktiske sletter og moser. Kalix og Torne elvene er de helt store hits, men der er hundredvis af andre elve og vandløb at prøve kræfter med.

Læs om de mange muligheder her

Värmland

I den vestlige del af Mellemsverige lokker Värmland med de udstrakte skove, intet mindre end 10.000 søer og masser af fantastiske udfordringer og oplevelser til kano- og kajakelskere. Klara elven, Sveriges længste, skærer sig hele vejen ned gennem Värmland, før den flyder ud i Vänern, en af Europas største søer, ved Värmlands ”hovedstad” Karlstad. I det kæmpestore og skovklædte Glaskogen naturreservat i lenets nordlige del kan I vælge at padle rundt på mellem mere end 80 nærmest uberørte søer og vandløb. Hos en af de mest kendte lokale adventure og outdoor specialister Arvika Kanot & Turistcenter kan I leje al slags udstyr og få råd til den helt rigtige tur. Begrebet ”At få genopladet batterierne” giver helt ny mening, hvis I drager af sted på en 7 dages kanotur – helt på egen hånd!

Klara elven, Röjdån, Rottnan og Svart elven rummer enestående muligheder for kano- og kajakoplevelser. Prøv at kontakte outdoor eksperterne hos Vildmark i Värmland i byen Torsby.

Den vestsvenske skærgård

Den vestsvenske skærgård strækker sig hele vejen fra lige syd for Gøteborg op til den norske grænse. Her langs Bohusläns kyst ligger de pittoreske fiskerlejer som perler på en snor, mens havet rundt om den utallige mængde af øer, holme og skær ud for kysten er et sandt paradis for havkajak-elskere. Bohuslän er verdensberømt for de velsmagende friske skaldyr – og burde også være det for mulighederne i en havkajak.

Hvorfor? Ja, en meget god grund er Kosterhavets marine nationalpark. Et 450 km2 stort område tæt på den norske grænse, hvor flora og fauna på øerne (og meget sympatisk bilfrie!) og livet under havoverfladen er totalt fredet. Her kan I udforske, opdage og blive et med naturen. Der findes næppe bedre områder i Sverige til en tur i havkajak end lige netop her. Læs flere detaljer om mulighederne for kajak- og kanoture her.

En anden mulighed findes længere mod syd i skærgården ud for Fjällbacka. De mange, vildt mange, små øer gør det stort set umuligt for almindelige skibe og både at sejle her, så kommer I i kajak eller kano har I det hele for jer selv. Og ganske heldigt giver de mange øer læ, så det er en ren fornøjelse at padle rundt her. Gå i land på en af de ubeboede øer og slå lejr for natten eller lav et stop på et ugeneret sted og ta’ en dukkert eller pause. Hvis I kunne tænke jer at prøve at sejle i havkajak i skærgården ved Koster-øerne eller ud for Fjällbacka, så kontakt en af de lokale havkajak- og guidespecialister Nautopp i Lysekil, helt ude på kysten kun ca. 1 times kørsel nordvest for Gøteborg.

Hvis I vil ha’ yderligere informationer om havkajak-mulighederne i Bohuslän, kan I finde dem her.

Mens I er i Vestsverige, så prøv at tage turen ind i landet fra Bohuslän til Dalsland. Her venter der jer den helt store oplevelse på Dalsland Kanalen, det 240 kilometer lange sejlbare system af søer i hjertet af det overmåde smukke Dalsland. Her er kanoen selvfølgelig det bedste transportmiddel, I kan finde. Her har man sågar et årligt kano-maraton, der både er en konkurrence og en folkefest; I kan læse mere om ”Dalsland-Marathon” her. Hvis I ikke har lyst til at padle livet af jer selv i det imponerende arrangement, og bare har lyst til at opleve søer og vandløb i Dalsland i et mere civiliseret tempo, kan i finde inspiration her

Og selvfølgelig er der mange flere sted I kan dyrke og opleve kano- og kajakture. Sverige er jo et stort land. Prøv at finde mulighederne lige ovre i Skåne. Eller ta’ af sted på de store elve, der løber ud i Kattegat i Halland. Og Stockholm er faktisk bygget på 14 øer, og skærgården øst for hovedstaden er en af verdens smukkeste. Læs mere om det her. På den svenske østkyst, lidt længere mod syd, er der masser af skærgårdsoplevelser i kano eller kajak ud for Östergötland.

Hvis I er på særlig udkig efter kano og kajak økoturisme, certificeret af Nature’s Best, kan I finde aktiviteter og udbydere overalt i Sverige her.

Om sommeren er Sverige et eldorado for kano- og kajakentusiaster. Hvad venter I på?