Guide til cykelferie i Sverige

Del artiklen her

Der er ingen tvivl om, at Sverige har uendeligt meget at byde på for besøgende turister i alle henseender. Men måske især som cykelferie-destination skiller Sverige sig ud og byder på uanede muligheder og oplevelser helt i særklasse.

Den trafikmæssige infrastruktur – og forholdene for cyklister – er helt i top, og giver således masser af muligheder for at benytte populære ruter, eller for at finde helt ´egne veje´ på kryds og tværs af det skønne land. Forholdene er optimale for en cykelferie for hele familien, og hvis ikke I medbringer egne cykler er der oftest masser af muligheder for at leje når I kommer frem.

Først og fremmest lokker Sverige i kraft sin storslåede natur og den fantastiske fornemmelse af ´nærhed´ til naturen du uden tvivl vil opleve. Hvad enten du ønsker at opleve de dybe skove, skærgården, fjeldene, eller de grønne bakkede smålandske landskaber, så er det altsammen muligt på din cykelferie – ja du kan endda opleve alle disse unikke landskaber på samme ferie!

Allemandsretten

I Sverige er naturen frit tilgængelig og kan nydes af alle. Som noget af det vi ofte forbinder tæt med Sverige og ”svenskhed” garanterer begrebet ”Allemandsretten” netop offentlighedens ret til frit at færdes i, og nyde, den storslåede svenske natur - herunder på privatejet jord. For eksempel er det tilladt at gå, cykle, stå på ski, overnatte i telt og ride på privatejet jord, såfremt man blot ikke forstyrrer dyreliv, afgrøder eller jordejerens privatliv.

Kort forklaret er Allemandsretten en unik mulighed for alle for at bevæge sig overalt i naturen, på visse betingelser. Det forudsættes, naturligvis, at man opfører sig ansvarligt og varsomt – overfor natur, plante og dyreliv, samt viser hensyn til jordejere og andre mennesker i naturen – så tag bare teltet med på turen!

Der er rigeligt at vælge imellem

Når du skal planlægge din cykelferie i Sverige er der blandt andet hjælp at hente på internettet. For eksempel er hjemmesiden cykelkartan.se en super-praktisk hjemeside for dig, der ønsker at opleve Sverige på to hjul. Kortene du kan generere her dækker områderne i Götaland, Svealand og omkring den store sø Siljan. Desuden kan du få masser af detaljerede oplysninger om f.eks. cykel vejens belægning (grus, asfalt, andet..), samt forslag til ruter og seværdigheder undervejs. Prøv osse at tage et kig på bikeoresund.com, der har masser af interaktive kort m.m.

Som nævnt er der uendeligt mange smukke og spændende områder og destinationer overalt i Sverige – se nogle af vores udvalgte tips her nedenfor.

Ven – en sand perle

Hven er en svensk ø, som ligger Øresund midt mellem Skåne og Danmark. Her kan du nyde en skøn udsigt over Skåne på den ene side og Danmark på den anden – og på en klar dag kan man se Øresundsbroen i syd.

For mange er "cykling på Hven" en optimal feriekombination. Udover at give god motion, er det altid nemt og bekvemt at stoppe op og nyde udsigten og øens frodige grønne landskab, eller måske at tage en badetur ved én af de mange fine strande. Hven har også et blomstrende kunstner- og håndværkermiljø, der er værd at udforske - og naturligvis må du også besøge én eller flere af de mange caféer og restauranter, der er spredt omkring på øen.

Find information om cykeludlejning og seværdigheder venscykeluthyrning.se og landskrona.se.

Göta Kanal – synonymt med cykelferie

Oplev det fantastisk Sverige via de naturskønne landskaber langs Göta Kanal! Det er nærmest oplagt at starte dit svenske cykel- eventyr i den vidunderlige sommer idyl med ”Sjötorpsvägen” ved den store sø Vänern og langs Göta-kanalen.

Der tilbydes flere forskellige cykelferie-pakker, hvor du blandt andet kan inkludere overnatninger såvel som måltider. Tag et kig her og find noget lige netop for dig og familien!

Vätternrundan

Hvis du er indstillet på en lidt hårdere “hardcore” cykelferie (ja, mange af os danskere går jo ret meget op i cykling efterhånden) så er Vätternrundan en ret sej udfordring – og emn smuk oplevelse naturligvis.

Den ultimative ”Vätternrundan” er på hele 300 km og løber af stabelen 13 til 14 juni 2014. Sammen med 23.000 andre cykel-entusiaster kommer du til at opleve en ægte cykel-event, og efter 300 km har du god grund til at være stolt af din bedrift. I 2015 fejres 50-års jubilæum for løbet og tilmelding for 2015 vil åbne i efteråret 2014.

”Tjejvättern” (dame-udgaven) afholdes d. 7 juni og tilbyder dig en cykeloplevelse på 100 km. Her deltager både motionister og elite-cykelryttere – og altid med herlig stemning. ”Halv-Vättern” er også et godt alternativ til de hardcore 300 km. De 150 km. køres i år den 8. juni og vil absolut byder på udfordringer for alle. Se mere information om løbene her.

Kullen i Skåne

Naturreservatet Kullen er et vidunderligt område at cykle i. Her kan du opleve blandt andet den gamle jernbanelinje fra Höganäs til byen Mölle, som i dag er en formidabel cykelsti langs Øresund. På den østlige del af Kullabergs-vejen er der masser af ”traktorveje”, som er helt ideélle til cykel-oplevelser i vidunderlig skov. Her kan du via Nabbavägen fortsætte østpå forbi Arild og videre til de berømte beværtninger Søstrene Lundgren og Ruth på Skæret!

Du kan leje cykler til både voksne og børn, samt vogne og mountainbikes, ved First Camp Mölle. I Kullabergs-guidernes besøgscenter kan du også leje super-gode mountainbikes.

Uanset hvad du vælger venter masser af cykel-eventyr i Sverige – vejene er uendelige og eventyret bliver helt dit eget!