De svenske fjelde

Del artiklen her

På grund af deres nordlige beliggenhed giver de svenske fjelde gode muligheder for bjergvandringer i solrige og grønne omgivelser om sommeren og udfordrende aktiviteter på ski helt frem til begyndelsen af maj. Fjeldene kan udforskes året rundt, men kommer I mellem oktober og maj, kan I være sikre på at skulle bruge enten pigsko eller ski for at bevæge jer rundt.

De svenske fjeldområder følger grænsen mod Norge og svinger lidt ind Finland; populært sagt udgør bjergkæden, der strækker sig op gennem det vestligste af Sverige landets rygrad.

Kebnekaise i Lapland er Sveriges højeste bjerg med toppen 2.117 meter over havet; her ligger derfor også Sveriges højeste beliggende fjeldstation. Den drives af Svenska Turistföreningen, og ligger 85 km. fra Kiruna.

Skiløbet ”Kebnekaise Classic” i april er for virkelig ski-freak eventyrer, og foregår på en af Nordeuropas mest udfordrende og krævende ruter med 4 bjergtoppe over 2 dage, og en masse spænding og sjov. Og krampe blandt deltagerne.

Har I lyst til at stå på sommerski? Det bedste sted er Riksgränsen, på grænsen af Norge. Vil I opleve fauna, flora og hygge-fiskeri? Prøv Åre og den nærliggende Kallsjön. Gletsjere finder i Sylarna og Helags (der begge i øvrigt er anerkendte som områder med særlig botanisk skønhed).

Tips?

Start med at beslutte, om I vil ha’ sol eller sne! Check så vejrudsigten samtidig med, at I lige kontrollerer længdegraden. Sæsonerne er absolut forskellige i Sverige. Det er et langt land, og sommer nede syd på kan betyde svalende dukkerter i solvarme søer. Hvis I prøver det samme oppe omkring Polar Cirklen eller endnu længere nord på, skal I måske først ha’ ski på for overhovedet at nå frem til søen, og så skal I ha’ en sauna stående klar til at varme jer op bagefter, hvis I da ikke vil flyves væk af en ambulance-helikopter!

Anbefalede aktiviteter