Lige ud til havet

Golf i Vestsverige

Mange forbinder den svenske vestkyst med idylliske skærgårdssamfund som for eksempel Grebbestad, Fjällbacka, Smögen, Fiskebäckskil og øen Marstrand. Det er naturligvis med rette. Men det er golfbanene, der ligger lige i nærheden af skærgårdssamfudene, som er de virkelige guldkorn.

Seaside-baner i Vestsverige

Banen på Fjällbacka GK har semi-seaside karakter, og den kan skabe assosiationer til links-golf eftersom nærheden til havet gør, at vinden er en af de ofte store udfordringer. I tillæg bidrager hurtige greens til at bolden må rulles ind. Vand er i spil på elleve af hullerne, og allerede på hul 1 må spilleren slå over elven dér hvor den munder ud i havet.

Brevikens Golfklubb ligger i Karlsborg ved Gøta Kanal – Sveriges blå bånd, som strækker sig fra Gøteborg til Stockholm. Ikke helt ved havet altså – men denne, lidt bortgemte, perle får alligevel en plads på listen på grund af den umiddelbare nærhed til Gøta Kanal. Brevikens GK tilbyder spilleren unikke golfoplevelser gennem to vidt forskellige 9-hulssløjfer. Én sløjfe har små ophøjede greens, flere vandforhindringer og smart placerede træer. Den anden sløjfe bringer spilleren gennem åbent og smukt landskab, og er smykket med greens af generøs størrelse og med bløde niveauforskelle.

 "Der er noget særligt ved at spille golf i herlige naturomgivelser om dagen, for derefter at trække ind mod centrum og alt livet om aftenen"

Park-og skovbaner

Når det handler om kombinerede park- og skovbaner i regionen Vestsverige, findes der flere top-eksemplarer i både Bohuslän, Göteborg, Dalsland og Västergötland. Et del af de fineste ligger i Bohuslän og på vejen nedover mod Göteborg.

I Bohuslän er Mjölkeröds Golfklubb en klassiker for mange; en 18-huls kombineret park- og skovbane, som ligger godt inde i den bohuslänske nature i nærheden af Grebbestad og Strömstad.

Design og layout på Strömstad GK er fokuseret på at få spilleren til at tænke sol og sommer fra det øjeblik man slår ud fra første tee. Fairways snirkler sig indover landskabet i lighed med en fjord, der strækker sig ud mod åbent hav. Altimens indrammer klippestykker i granit de grønne fairways, som var de skær i havet.

Lidt længere sydover, ved den idylliske ø Marstrand, ligger også Gullbringa GCC. Det som først og fremmest karakteriserer denne bane er, at den er både udfordrende og har hurtige greens. Golfklubben byder på tre 9-hulssløjfer som kombineres forskelligt, hvoraf en er parkbane, en er skovbane og den sidste er en kombineret park- og skovbane. Når man spiller på Gullbringa GCC er det næsten selvsagt at man bør aflegge Marstrand et besøg også. Denne sagnomspundne perle har været populær blandt kongelige og jetsettet gennem århundreder og er fuld af småbutikker, brostensbelagte gader og skønne gallerier. Vil du virkelig mærke pulsen på Marstrand, så sæt kursen mod Grand Hotell Marstrand og nyd Africana og de berømte havkrebs på restaurant Tenan i underetagen.

Storbygolf i Gøteborg

Gøteborg er overhovedet ikke en by for stivnakkede folk – her hersker en herlig fri stemning og hyggelig afslappet atmosfære hele året rundt. Byen er velsignet med et mildt klima og varm vind, der kommer sejlende ind fra vestkysten, og du finder hele 30 golfklubber, der ligger lige i nærheden af og rundt omkring centrum.

Så hvorfor bør man henlægge golfturen til Gøteborg? Der er mange gode grunde. Lyder navne som Delsjö GKHills GCC og St: Jörgen Park Golf Club bekendt? De er alle fantastiske baner, som ligger i kort afstand fra centrum og inviterer til golfoplevelser i top-klasse.

18-hulsbanen på Delsjö GK er en typisk parkbane, der ligger i et naturreservat i udkanten af Gøteborg ved indsøen Delsjö. Hills GK, designet af Arthur Hills, er en ekstra golfrejse værd, uanset om det er forår, sommer eller efterår. Hills tilbyder fairways af generøs bredde, med snedigt anlagte bunkere og altid alternative veje til greenen. Sankt Jörgen Park er en fin og varieret 18-hulsbane med park-design, der rummer mange vandhuller. De to 9-hulssløjfer har vidt forskellig karakter, og banen ligger blot 10 minutter udenfor Gøteborg centrum.

Der er noget særligt ved at spille golf i herlige naturomgivelser om dagen, for derefter at trække ind mod centrum og alt livet om aftenen. Uden at love for meget kan man let garantere, at spisesteder som Kock & Vin, den hyggelige Familjen på Avenyen, Swedish Taste, som ligger i en gammel bygning ved havnen, og den franske bistro Bon altid leverer varen. Spis også førsteklasses husmandskost på Restaurang Kometen, som er en sand institution når det gælder svensk madlavning. Ved anledninger som hole-in-ones, eller ekstra mindeværdige score-kort, er Thörnströms Kök perfekt. Stedet blev kåret som Årets Restaurant i Sverige år 2011.

Gøteborgs hoteller er heller ingen sovepude. Check hurtigt ind, nyd den første iskolde drink og få en magisk udsigt over hele byen fra Heaven 23 på Hotel Gothia Towers. Eller gør det enkelt og bo på et af de mange komfortable steder langs hovedgaden Avenyen, hvor der er masser af liv til langt ud på natten.