Guide til børneferie i Sverige

Sverige er fyldt med aktiviteter for børn og barnlige sjæle. Kort transporttid til ferieherlighederne. Og et land som bugner af eventyrnatur, hygge, børnevenlige storbyer og forlystelsesparker. Men Sverige byder også på mange gratis glæder, ikke mindst om sommeren. Pluk vilde hindbær og blåbær. Jagt spændende dyrespor i de store skove. Eller bag dit eget snobrød over levende ild. Følg børnenes guide til Sverige her og få inspiration til, hvordan ferien med børnene kan tilrettelægges.

Hop i badesøen blå

Sverige har badesøer overalt i landet, og de frister, især når det er varmt. Søvandet er friskt og rent og man er omgivet af smukke, høje træer. Men det børnevenlige land har naturligvis også et hav af badelande, både indendørs og udendørs. De indendørs har tropiske temperaturer og er gode i mindre varmt vejr. I de udendørs kan man nyde solen i pauserne fra vilde vandrutsjebaner og vandaktiviteter til de yngste.

Glem online for en stund og camp dig til en ferie ’on life’

Spørger man børnene, vil de gerne udskifte luksushotellet med en oplevelsesrig campingplads fyldt med legepladser, minigolf, piratklubber, swimmingpools, andre børn - og sjov og ballade døgnet rundt. Sverige har over 500 campingpladser fra Skåne i syd til Lapland i nord, nogle med luksus, andre mere i pagt med naturen. Prøv camping i Gøteborg og Malmø, på skærgårdsøer, i hyggelige fiskersamfund og i unikke naturområder. Glæd børnene – og dig selv!

Elgen er vel Sveriges nationaldyr?

Vi danskere forbinder den store elg med Sverige og den vilde natur. At spotte den i fri natur lykkes ikke altid, selvom der er 250.000 af slagsen i landet. Der er dog mange gode elgparker, hvor der bliver passet godt på dem, og hvor man kan stå ansigt til ansigt med det 250-550 kg tunge dyr (to-tre meter lang og en højde på op til to meter over skuldrene). Elgparkerne har også elgsafarier og naturligvis lidt godt til ganen, når man er retur igen.

Tre forlystelsesparker går lige i hjertet

Der er tre forlystelsesparker i Sverige, som du ikke må gå glip af. Den ene er forlystelsesparken Liseberg i Gøteborg med de vildeste rutsjebaner, roterende gondoler højt hævet over hovederne, flyvende tekopper, karruseller og andet godt. Den anden er Astrid Lindgrens Verden i Vimmerby med Pippi, Emil fra Lønneberg, Ronja Røverdatter og Brødrene Løvehjerte i levende teaterforestillinger under åben himmel. Og endelig nummer tre; cowboylandet High Chaparral. Et vaskeægte cowboy-land med ægte saloons, de kendte Dalton-brødre, levende heste og hesteshows og sjove teaterstykker.

Ødegårdsferien er ren idyl

Forestil dig Emil fra Lønneberg og Alfred i den scene, hvor de sidder sammen en sommeraften på badebroen og sludrer? Jo, den er god nok. Det er sådan, ødegårdslivet er med lune, stille sommeraftener, bærplukning til den tærte, man vil bage, snobrød over bål, en tur til badesøen ikke langt fra den rødmalede ødegård, en mus i skovbunden, som man vil kigge på. Den stille ferie, hvor alle sanser tages i brug, og hvor man glemmer alt om iPads, telefoner og tv-kiggeri. En ødegård kan nemt lejes, og de fås i alle udgaver og med forskelligt komfort-niveau.

Sofia Sabel