Mad og drikke

Mad i Sverige

Del artiklen her

Skiferie er ensbetydende med masser af fysisk aktivitet og kræver masser af energi. Men hvad spiser man i vores naboland Sverige, når det handler om at optimere oplevelsen af at stå på ski?

Af Kent Kjersgaard-Hansen

Moder er i køkkenet, nu skal hun traktere.

I min barndom var Peter Fabers tekst til ”Højt fra grønne top” yderst aktuel to gange om året. Til jul selvfølgelig og i dagene op til familiens skiferier i Sverige.

Store gryder med kødsovs, boller i karry og meget andet boblede i køkkenet for derefter at blive frosset ned og placeret mellem ski og støvler i tagboksen, så det ikke tøede op på vej til Sverige. Mad var nemlig nærmest uhyggeligt dyrt i Sverige, og jeg husker, at min far forklarede, at agurker var så dyre i Sverige, at svenskerne kun havde råd til at købe halve eller kvarte agurker i supermarkederne. Det gjorde et vist indtryk.

Jeg ved ikke, hvor mange der stadig fylder bilen med madvarer inden skiferien, men lad det være slået fast med det samme: Man kan ikke købe hverken kvarte eller halve agurker i de svenske supermarkeder, og de dyre madvarer er en myte uden hold i virkeligheden.

Faktisk er de svenske supermarkeder ofte billigere end de danske, og udvalget af varer er imponerende. Avisen 24timer lavede for to år siden et pristjek mellem Bilka og det svenske varehus Gekås. 32 varer blev handlet ind de to steder, og det viste sig, at varerne i Sverige var godt 50 procent billigere end i Danmark.

Den svenske krone er siden steget en del i værdi i forhold til den danske, og prisforskellen er ikke længere så voldsom, men undersøgelsen viser med al tydelighed, at det ikke kan betale sig at købe ind hjemmefra.

KULINARISKE SPECIALITETER

Og så er der også glæden ved at gå opdagelse i et fremmed lands delikatesser. Det svenske køkken adskiller sig måske ikke så meget fra det danske, men kølediskene i de svenske supermarkeder byder alligevel på ting, som vi ikke kan få herhjemme. Naturligt nok er der meget mere vildt at finde.
Prøv for eksempel at købe en pakke renskav med hjem og server det med kantareller og kartofler. Det er ægte svensk skiløber-middag.

I mange supermarkeder i skiområderne kan der også findes lokale oste, som er en skøn lille snack med et godt glas rødvin, når skidagen er omme. Og rødvinen den behøver heller ikke at medbringes hjemmefra. Systembolaget sælger rigtig gode vine til absolut konkurrencedygtige priser. Og øllene er sådan set heller ikke meget dyrere end i Danmark.

Skiferie i Sverige er familieferie og til en sådan hører der ofte lidt mere slik og forkælelse end i hverdagen. Og hvis der er noget svenskerne er gode til, så er det bland selv-godis. Husk at få godt med Ahlgrens Bilar ned i posen. Det hårde skumslik formet som små biler er en institution i Sverige på højde med Kalles Kaviar og IKEA.

HJEMME GODT - UDE BEDST

Skiferie er ofte lig med hygge i hytten eller lejligheden, når dagen på pisterne er overstået, men hvis man trænger til en rigtig afslappende aften eller to i løbet af ferien, så har de svenske restauranter – præcis som de danske – gennemgået en rivende udvikling de seneste 20 år.

Der er kommet et meget større fokus på det nære og det nordiske, og det gælder ikke mindst restauranterne i fjeldene, hvortil flere af Sveriges allerdygtigste kokke søger hen, når sneen begynder at falde.

Det vil være alt for voldsomt at nævne alle de gode restauranter i de svenske fjelde, men søger du store kulinariske oplevelser på skiferien, så prøv eksempelvis Lammet & Grisen, hvis turen går til Sälen, Fjällnäs i Funäsdalen eller Ölbaren i Åre. Tjek de bedste svenske restauranter ud på WhiteGuide.se.

HUSK AT FIKA

Når det handler om mad, så er der én ting, der er uhyre vigtig i Sverige: at fika. Fika betyder at tage en kaffepause med en bolle eller en kage til – og for børnene kan kaffen selvfølgelig skiftes ud med en kop varm kakao.

Og det hører sig selvfølgelig også til på en skiferie, og selv om børnene er vilde med at stå på ski, så er det ikke svært at lokke dem til en lille pause, når man kan lokke med varm chokolade og kanelbullar eller en friskbagt vaffel med hjortron-sylt, der på dansk hedder multebær og er en specialitet i fjeldene.

Velbekomme eller som de siger på svensk: Smaklig måltid!

EN SVENSK KLASSIKER, SOM FAMILIENS MINDSTE MED GARANTI VIL ELSKE

På mine efterhånden rigtig mange skiferier i Sverige er der opstået en del ritualer. Ét af dem er, at der én aften i hytten skal serveres den klassiske svenske ret Korv Stroganoff. Den er utroligt nem at lave, og de mindste i vores familie er vilde med den. Jeg plejer at lave den således:

INGREDIENSER (4 PERSONER):

  • 4 portioner ris
  • 400 g falukorv i strimler (falukorv er en svensk pølse, der er formet som en hestesko og fås i alle supermarkeder)
  • 2 finthakkede løg
  • 2 dl madlavningsfløde
  • 1 dl vand
  • 1 skeful tomatpuré
  • 1 skefuld kinesisk soja
  • Salt og peber
  • 1 olie olie til stegning

TILBEHØR

Grovskåren spidskål med persille

FREMGANGSMÅDE:

Risen koges efter forskrifterne på pakken.
Steg stimlerne af falukorv i olien i en gryde i ca. 5 minutter. Tilsæt de finthakkede løg og lad det stege i nogle minutter mere.
Tilsæt fløde, vand, tomatpuré og soja. Lad det koge ved svag varme i ca. 10 minutter.
Smag til med salt og peber
Server ris og spidskålssalat ved siden af.

Anbefalede aktiviteter