Aktiv ferie i Sverige med familien

Med Sveriges vilde natur, der bare er som skabt til at kaste hverdagstøjlerne, og som indbyder til action, er der dømt rendyrket ferie for større børn og teenagers. Her lægger man frivilligt al elektronik fra sig! Folk skal have nogle flere vilde oplevelser i naturen, synes initiativtagerne til de mange outdoor-muligheder at have tænkt. Svæv mellem trætoppe, snup MTB-ture i vild natur og fang din egen aftensmad – se mere i denne guide: 

MTB med sved på panden

Hallandsåsen er et prima sted at lufte sin mountainbike og give den gas. Fraværet af biler, store smukke bøgeskove med bakker og oceaner af mountainbike-spor inviterer ikke mindst de større børn op på cyklen. Men også Isaberg, mest af alt kendt for ski om vinteren, er om sommeren et vildt MTB-terræn med 12 afmærkede ruter i varierende højdemeter. En helt ny teknikbane, hvor hop og andre tricks øves, er netop åbnet (XC-bane). Der er også andre gode MTB-områder i Sverige.

Foto: Little Rock Lake Zipline

Kast snøren ud og fang!

Vil man fange sin egen aftensmad, er der gode muligheder for det både i søer, elve og ved kyster. Samtidig får man pulsen ned, lægger iPad’en og kan nyde naturen uforstyrret. Sæsonen for fiskeri varierer pga. Sveriges længde og forskelligt klima. I landskabet mod syd kan man fiske lækre fisk og skaldyr fra kysten samt i elve og søer året rundt. Jo længere du når ind i Midtsverige med de tætte skove, går sæsonen normalt fra april til november. Og drager du helt til Lapland, er der fiskesæson fra maj til oktober. 

Sommarrodel ved Kungsbygget, Foto: Mathilda Nilsson

Brug lårmusklerne! Cykling på gamle jernbanespor

”Gadagung, gadagung, gadagung”. På nedlagte jernbane i både Småland, Skåne og Vestsverige kan lårmusklerne prøve kræfter med dræsinecykling, altså en slags cykling på nedlagte spor. Der er flere forskellige ruter at vælge imellem men fælles for alle er en sjov oplevelse i smuk natur.

Klatring på Kullen: Wauw!

Store, dramatiske klipper, man kan klatre og fire på. Grotter, der skal udforskes. Natur og højdedrag, der skaber en smuk ramme. Al outdoor er næsten at finde på Kullen! Og så er det et stenkast hjemmefra. Nord for Helsingborg, ved Mölle, finder du det otte kilometer lange bjerg, Kullen (Kullaberg på svensk), og der er naturligvis instruktører til klatring, så både nybegyndere og øvede kan fire sig sikkert ned ad bjergsiderne. Området er gratis at komme ind i og byder på spændende flora og fauna. 

Oplev jordens indre

Sverige byder på grotter – og dermed grotteudforskning – alle steder i landet. Fra Kullen over Söderåsen og Småland til smukke Gotland. Det er sjovt og en anelse angstfremkaldende at trænge dybere og dybere ind i mørket. Total stilhed, mørke og smukke farvespil i klippeformaterne er noget af det, man kan glæde sig til. ”Silvergrotten” på Kullens nordside er fx en smal, sprækkelignende åbning, der går ca. 25 m. ind i klippen. Og Tykarpsgrotten, kendt fra Ronja Røverdatter, er også et must-see.