En magisk rejse i veterantog

Smalspåret

Del artiklen her

Med Smalspåret vælger du selv, hvordan du vil rejse gennem Småland; i et veterantog med dampende lokomotiv eller i en herlig gul og orange skinnebus. Du bliver transporteret mellem Västervik og Hultsfred, mens frodige enge, store skove og blinkende søer passerer forbi i behagelig fart udenfor kupévinduet.

Smalspåret snor sig gennem de allersmukkeste dele af Småland. På nedlagte jernbaneskinner kan I teste den ædle kunst at cykle dræsine. Tag børnene med på en rejse gennem skove og forbi søer og nyd tempoet og vinden i håret.

Fra Hultsfred til Målilla Sanatorium
Dræsinerne udlejes på en af de charmerende tre stationer langs Smalspåret. Vil I starte i Hultsfred, går turen sydpå mod Målilla og sanatoriet. I passerer et afvekslende landskab med tæt fyrreskov og en smuk badesø, hvor hele familien kan køle af. Her er også en rasteplads, så giv jer tid til en velfortjent picnicpause, inden I fortsætter mod Målilla, som er kendt for sine varmerekorder.

Fra Virserum til Aggatorp
Hvis I starter i Virserum, må I ikke gå glip af stationshuset, som er restaureret i 1950’er/1960’er stil. I indleder turen gennem smuk løvskov, og fra sporet er der herlig udsigt over Dackeegnen og Virserumsøen. Sørg for at sagtne farten, når I nærmer jer Hjortöström, så I har tid til at kigge på den gamle mølleruin og dammen. Den smukkeste strækning venter jer nu. Smalspåret passerer en banke over søen Hjorten, og I har vand på begge sider af skinnerne. Kort tid efter er I fremme ved endestationen Aggatorp.

Fra Åseda til Triabo
I kører gennem dybe skove, og passerer søer og små røde træhytter på jeres vej fra Åseda til Triabo. Her vil I opleve det mest typiske smålandske landskab. Når I er halvvejs, venter den gamle landhandel i Hultanäs på jeres besøg. Her kan I gøre loppefund, men husk at der skal være plads på dræsinen – altså ingen sofaer. Bed børnene om at lege stilleleg, for skoven er fuld af dyr, og hvis I er heldige og ikke larmer for meget, kan I måske møde et af dyrene, inden I er fremme i Triabo.

Café Trefoten og restaurant Gröna Tuppen

Langs med jernbanen er der flere herlig stop. Hvad med en kop kaffe på jernbanens egen café i Ankersrum, Kafé Trefoten. Der kan du også købe souvenirs og bøger, der handler om jernbanen og det historiske industrisamfund. I den gamle industriby Ankarsrum fremstillede man verdens første køleskab. Udforsk områdets interessante historie på museet Aktiveum. Hvis du bliver sulten, kan du stå af i Fårhult, og gå ind på restaurant Gröna Tuppen i den gamle stationsbygning. Ellers kan du medtage picnic, som kan nydes i Verkebäck, hvor du kan spejde ud over Østersøen.


Følg

Rutevejledning

Rutevejledning

Tidspunkter

Hele juli
lørdage
Arrangementer
Følg link

Tidspunkter

Læs mere